Русия все по-активно оборудва своите кораби с ракети Калибър. Американските

...
Русия все по-активно оборудва своите кораби с ракети Калибър. Американските
Коментари Харесай

Гибелта на ВСУ ще дойде с новите Калибри

Русия все по-активно оборудва своите кораби с ракети " Калибър ". Американските специалисти на плана Defense News са уверени, че новите крилати ракети в близко време ще се трансфорат в едно от основните високоточни оръжия.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу на конферентно заседание с управителния състав на Въоръжените сили разгласи, че бъдещата строяща се подводница " Кронщад " (клас " Лада " ) ще може да пуска крилати ракети " Калибър ".

В същия ден се появи и публична информация, че корветата " Стерегущий " също по този начин ще получи новият ракетен комплекс " Калибър-НК " в хода на работата по рационализация на Кронщадския морски цех.

Генералният шеф на съдостроителният цех " Севмаш " Михаил Будниченко съобщи, че атомният ракетен крайцер " Адмирал Нахимов " след ремонт и рационализация също по този начин ще бъде въоръжен с ракети " Калибър-НК ".

При това идва освен съоръжение на флота, само че и усъвършенстване на полетно-бойните характерности на ракетата. Министерството на защитата на 3 март заяви, че подводницата " Петропавловск-Камчатский " на Тихоокеанския флот в акваторията на Японско море е изпълнила пуск на крилати ракети " Калибър " по крайбрежни цели. Стрелбата се е провела от подводно положени по наземни цели, а далекобойността е надвишила 1000 километра, заяви Министерство на защитата.

Програмата по съоръжение на флота с " Калибри " би трябвало да всее смут в Украйна, чиято държавна агитация продължава да утвърждава, че в Русия се привършват запасите на високоточно оръжие.

Сидхарта Каушал: Русия задава наклонността на крилатите ракети за околните десетилетия

Семейството ракети " Калибър " се състои от няколко разновидността, в това число крилатите ракети с по-голяма далекобойност и противоподводните торпеда. Най-близкият аналог са американските Tomahawk, от които " Калибър " се отличава позитивно в доста параметри. И преди всичко с съществуването на редица модификации, написа специалистът Матю Боднер.

" Главната роля на съветските ВМФ се състои в това да удържат американските авионосни бойни групи, по-далеб от крайбрежието ", споделя той.

" В комбиниране с бомбардировачите с наземно базиране, въоръжените крилати ракети с далекобойност на действието, съветските подводници са предопределени за превъзмогване на противоракетната защита ", приказва още Боднер.

Оборудването с ракети на съветските кораби стартира още през 90-те години. И до момента ракетите се употребяват освен като оръжие за въздържане, както написа Боднер, само че и за заличаване на действителни бойни цели.

" Русия желае да има опция да въоръжи всички свои съдове с крилати ракети " Калибър " ", споделя научният помощник на Кралския институт на обединените служби в Лондон Сидхарта Каушал.

" Това е доста елементарен и на ниска цена прийом, с цел да се усили " проекцията на мощ ". Разполагането на крилати ракети от вида на " Калибър " на нескъпи морски съдове - това е бъдещето ", споделя още той.

" Русия задава наклонността, влагайки най-малко запаси, и Франция, и Италия, а също Гърция и Турция могат да последват образеца й ", прибавя Каушал.

Руският опит одобряват и други страни. Да кажем да вземем за пример Алжир, който към този момент организира изпитателни пускове на ракети " Калибър " на една от своите съветски подводници от клас " Кило ".

Още в 2019 година Русия опитва безусловно нов ракетен маньовър - пуск на " Калибри " от закотвени подводници. От Министерство на защитата оповестиха, че тестванията са минали на Колския полуостров. Ракетите са били изстреляни от многоцелеви подводници " Северодвинск " (клас " Ясен " ), закотвени в врата.

Маньовърът провокира опасения у НАТО, защото най-западната база на Северния флот на Колския полуостров е ситуирана едвам на 50 километра от границата на Норвегия с Русия.

" Новият маньовър на пукотевица доста редуцира времето, което е належащо за привеждане на системата на въоръжение в бойна подготвеност ", споделя военният специалист на Defense news Джерард О`Дуайер.

" Далекобойността на дейностите разрешава на ракетите " Калибър " да се намират в лимита на постигане на евентуални цели в Норвегия, Финландия и Швеция ", добави той.

Кристофър Кавас: американците нямат нищо даже покрай " Калибър " във флота и в никакъв случай няма да го създадат

" Калибър " първо разруши ислямски терористи в Сирия, а в този момент - неонацистите от въоръжените сили на Украйна. Оръжието беше употребявано за първи път в сирийския спор на 7 октомври, когато бяха изстреляни минимум 26 ракети от четири дребни съветски военни кораба в Каспийско море.

Обхватът на полета надвишава 1500 километра. Друг удар беше нанесен от корабите на Каспийската флотилия на 20 ноември. А през декември 2015 година ракети, изстреляни от подводници в Средиземно море, унищожиха командните пунктове на бойците в Ракка.

Ракетите са били ориентирани към две съществени терористични позиции в Ракка. С безспорна сигурност можем да кажем, че са нанесени обилни вреди на складовете за муниции и завода за произвеждане на мини, както и на петролната инфраструктура “, рапортува Сергей Шойгу на президента.

Оттогава " Калибър " неведнъж потвърди своята успеваемост. По-конкретно, през май 2017 година ракетите бяха изстреляни от фрегатата " Адмирал Есен " от Средиземно море.

Сега " Калибър " се употребява за комбинирани ракетно-дронови удари против сериозна инфраструктура на Украйна.

Американците към момента нямат нищо сходно на " Калибър " за потребностите на Военноморски сили. Сега американците създават програмата за бойни кораби Littoral - основаване на брегови бойни кораби.

Въпреки това, съгласно специалиста на Defense News Кристофър Кавас, новите кораби няма да могат да носят никакви ракети като Калибър. Това значи, че те няма да могат дейно да извършват функционалността си за увеличение на „ проекцията на силата “ към нови акватории и територии.

Американците ще би трябвало да чакат още три години за „ ракетния чадър “. А украинците по никакъв начин не могат да чакат.

Превод: СМ

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР