Русия възобновява участието си в инициативата за превоз на зърно

...
Русия възобновява участието си в инициативата за превоз на зърно
Коментари Харесай

Русия възобновява участието си в зърнената сделка

Русия възобновява присъединяване си в самодейността за транспорт на зърно през Черно море, заяви съветското министерство на защитата. Русия е получила писмени гаранции от Украйна, че няма да употребява зърнения кулоар за военни дейности против Русия, оповестиха от министерството.

Украйна публично увери, че морският филантропичен кулоар ще се употребява единствено в сходство с наредбите на Черноморската самодейност, заяви съветското министерство на защитата.

По-рано в сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че коридорът за транспорт на зърно за изнасяне на храни от страната му се нуждае от надеждна и дълготрайна отбрана.

" Зърненият кулоар се нуждае от надеждна и дълготрайна отбрана ", съобщи Зеленски в навечерието на днешния ден, когато не се чака придвижване на товари по филантропичния кулоар.

За 2 ноември не е планувано нито един товарен транспортен съд да премине през филантропичния кулоар в Черно море.

" Русия би трябвало ясно да разбере, че ще получи изострен световен отговор на всички ограничения, които нарушават износа на нашите храни ", сподели той в ежедневното си послание в обществените мрежи.

Във вторник Организация на обединените нации сложи под въпрос правотата на съображенията на Москва да прекрати присъединяване си в зърненото съглашение с Украйна, съобщи ДПА.

" Когато в тази зона не се намират плавателни съдове от самодейността за износа на зърно, коридорът не се употребява със специфичен статут ", сподели на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, координатор в Обединените народи по въпросите на филантропичната помощ.

" Тогава коридорът не играе никаква прикриваща или защитна роля за отбранителни или настъпателни военни дейности. Той няма по какъв начин да бъде употребен като щит или прикритие. Още по-малко може да бъде зона със неразрешен достъп ", уточни представителят на Организация на обединените нации.

В нощта на хипотетичните набези в този кулоар не е имало никакви товарни кораби, добави той.

В събота Русия замрази съглашението, което беше подписано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Москва стимулира решението си с набези с дронове от страна на Киев против Черноморския ѝ флот и съобщи, че Украйна е употребила коридора за корабите със зърно като прикритие за осъществяването им.

Грифитс съобщи, че няма проблем осъществяването на зърнените договорености да продължи макар замразяването им от Русия, защото Москва единствено краткотрайно е прекратила присъединяване си в тях.

" Нашето схващане е, че самодейността и отговорностите, поети по нея, остават в действие ", сподели той. " Русия единствено краткотрайно прекратява дейностите по осъществяването ѝ. "

Във вторник 12 кораба с снабдяване отплаваха от украинските пристанища, а два се насочиха към Украйна, с цел да товарят. Отначало не беше ясно дали Организация на обединените нации ще продължи да експортира пратките със зърно, в случай че Русия е престанала да взе участие.

" Организация на обединените нации показва подготвеност да вземе отношение по всички съображения и оферти на всяка от страните ", съобщи Грифитс.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР