Русия възнегодува от подаръците на бойни дронове от турската Байкар

...
Русия възнегодува от подаръците на бойни дронове от турската Байкар
Коментари Харесай

Турция отхвърли оплакването на Русия за подарените дронове на Украйна: Байкар е частна компания и не можем да се месим

Русия възнегодува от подаръците на бойни дронове от турската " Байкар " за Украйна.

Турската компания, производител на безпилотни летателни апарати " Байкар "  реши да изпрати безплатно на Украйна още три от дроновете " Байрактар ". Парите за тяхното закупуване бяха събрани от обществена акция за дарения в поддръжка на украинската войска, само че от " Байкар " отхвърлиха да одобряват събраната сума. От компанията настояха набраните средства в границите на акцията да бъдат предоставени на украинската войска.

Руското държавно управление не закъсня с недоволството си към Анкара за безвъзмездната помощ, която " Байкар " оказва на украинската войска. Турските управляващи обаче настояват, че това е напълно частна договорка, в която те не могат да се намесват. Въпреки че Турция не е обявявала никаква военна помощ за Украйна, частната поддръжка, оказвана от " Байкар " надали идва без знанието и утвърждението на Ердоган, написа европейското издание " Euractiv ". Единият от двамата шефове на компанията е Селчук Байрактар - брачен партньор на една от дъщерите на турския президент.

Не за първи път " Байкар " подарява дронове на нападнатата от Русия страна. В началото на юни в Литва също бяха събрани дарения за Украйна - за закупуването на един дрон " Байрактар ". Но и тогава от " Байкар " отхвърлиха да вземат парите на литовците и доставиха дрона гратис. Турската компания не оповестява каква е цената на един дрон. Знае се обаче, че в Литва бяха събрани 5,9 милиона евро.

Безпилотните дронове са от първостепенна значимост за украинската защита. Според данни, събрани от отворени източници в блога Oryx, представен от американския " Форбс ", дроновете " Байрактар ", употребявани от украинската войска, са унищожили 6 бронирани бойни машини, 5 артилерийски установки, 1 многоцелева ракетна установка, 2 зенитни оръдия, 10 хеликоптера, 6 военни кораба, 3 командни пункта, 1 информационна станция, 2 логистични влака и голям брой камиони за доставяне. Твърди се, че при започване на войната украинските военни са разполагали с 30 такива безпилотни летателни апарата и че в сражения са изгубили единствено 8 от тях.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР