Русия въведе ограничения върху износа на зърнени култури, на които

...
Русия въведе ограничения върху износа на зърнени култури, на които
Коментари Харесай

Русия ограничава износа на зърно за бившите съветски републики

Русия вкара ограничавания върху износа на зърнени култури, на които е главен снабдител, за четири някогашни руски републики, с цел да обезпечи вътрешните доставки и да избегне скок на цените.

„ Русия вкарва краткотрайна възбрана за експорт на зърно за страните от Евразийския стопански съюз ”, се споделя в изказване на държавната пресслужба късно в понеделник.

ЕИС е управителен от Москва търговски клуб на някогашни руски републики, който включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Руското държавно управление също по този начин съобщи, че ще спре износа на „ бяла и сурова тръстикова захар за трети страни ”.

Ограниченията върху износа на зърнени култури изтичат на 30 юни, а тези върху захарта - на 31 август, заяви държавното управление, като добави, че решението е взето „ за отбрана на вътрешния пазар на храни поради обстановката на външни ограничавания ”.

Западните страни постановиха редица наказания на Русия поради нашествието ѝ в Украйна, които затрудняват вноса на артикули в страната. В продължение на няколко дни някои съветски супермаркети постановиха ограничавания за количеството, което хората могат да купуват от няколко продукта, в това число захар. В обществените мрежи се разпространиха фотоси на празни лавици, само че при визитите на публицисти от Агенция Франс Прес в определени хранителни магазини не бяха открити неналичия. По данни на съветската национална статистическа организация Росстат цената на захарта е скочила с 13% през седмицата от 5 до 11 март. В неделя съветски публични лица оповестиха, че в страната няма дефицит на захар. А съгласно някои локални медии, в страни като Казахстан и Киргизстан захарта значително е изчезнала от рафтовете, а цената ѝ се е удвоила. Руските ограничавания върху износа на зърнени култури включват пшеница, силаж, ръж, ечемик и царевица. И Русия, и Украйна са огромни експортьори на пшеница, а спорът към този момент провокира талази на международните стокови пазари и докара до внезапно повишаване на цените на зърното.

Решението на съветското държавно управление планува някои изключения, в това число за проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

В понеделник Международният валутен фонд предизвести, че спорът може да заплаши продоволствената сигурност в международен мащаб. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също предизвести в понеделник, че светът би трябвало да работи, с цел да предотврати „ вихър от апетит и срив на международната продоволствена система ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР