Русия укрепва военния си капацитет в Арктика, като създава там

...
Русия укрепва военния си капацитет в Арктика, като създава там
Коментари Харесай

Русия засилва присъствието си в Арктика с указ на Путин

Русия укрепва военния си потенциал в Арктика, като основава там " оперативни сили " и усъвършенства контрола си над региона, съобщи " Франс прес ", базирайки се на декрет, подписан през вчерашния ден от президента Владимир Путин.

Указът за " основите на политиката на Руската федерация в Арктика до 2035 година " обгръща редица области, възстановяване на изискванията на живот на жителите на района и неговото икономическо развиване, както и пригаждане към измененията в климата.

В раздела, отдаден на сигурността, указът афишира, че Русия " е основала оперативни сили " в Арктика и " дейна система за крайбрежен надзор " под командването на Федералната работа за сигурност (ФСБ), която в Русия дава отговор за контрола на границите. В указа се показва, че една от главните цели на Москва за нейната сигурност в района е " увеличението на бойния потенциал " на тези оперативни сили.

Руската войска би трябвало също " да усъвършенства системите за въздушен, морски и подводен надзор " в зоната на Арктика и да продължи да " основава и модернизира " военните си бази, се споделя в документа. От години Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика, където има няколко съвременни бази, които могат да работят самостоятелно, както и нови летища.

През септември тя разположи системи за противовъздушна защита С-400 на архипелага Нова земя.

Регионът, където има богати находища на въглеводороди, притегля интереса на Москва и поради Северния морски път сред Европа и Азия, който се появи с помощта на световното стопляне и топенето на ледовете.
Указът планува също " създаване на системи за ръководство на боклуци с всякаква степен на заплаха и създаване на съвременни комплекси за преработване " в Арктика, и даже развиване на туризъм. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР