Русия ще върне на Франция идната сряда останките на генерал

...
Русия ще върне на Франция идната сряда останките на генерал
Коментари Харесай

Русия връща на Франция останки на Наполеонов генерал

Русия ще върне на Франция идната сряда останките на военачалник Шарл Етиен Гюден, сражавал се през 1812 година дружно с император Наполеон I край Смоленск, съобщи ТАСС. Две години продължиха договарянията сред Москва и Париж. За церемонията бе определена 200-годишнината от гибелта на Наполеон, която бе на 5 май, само че поради пандемията бе насрочена по-късна дата.

Костите на генерала бяха открити от археолози през 2019 година От гибелта му на 22 август 1812 година неговият гроб се смяташе незнаен. Останките бяха разпознати по изчезналия ляв крайник, откъснат от съветско гюле. След като бил ранен, лекари се борили три дни да спасят живота му, като ампутирали излишък от левия му крайник. Но заради гангрена той умрял на 44 години. Тогава в полевата болница извадили сърцето му, с цел да бъде заровено в гробището " Пер Лашез " в Париж. Трупът му останал в неопределеност за историците и преди две години му скелетът бил открит закопан в общински парк в Смоленск.

Битката за Валутино, както я назовават французите по името на близко село (за руснаците е Битката за Лубино, по името на друго село) е станала на 19 август 1812 година на десния бряг на Днепър. 30 000 французи са се сблъскали с 30 000 руснаци от ариергарда, прикриващ отстъплението на княз Багратион. Жертвите от френска страна били 8000, а от съветска - 5000. След Смоленск Наполеон траял на 25 август да преследва съветската войска. Генерал Гюден бил непосредствен сподвижник на Бонапарт още от военното учебно заведение в Бриен. Името му е изписано върху Триумфалната арка в Париж като воин на Франция.

Останките му били разпознати освен по белезите от раняването, само че и по ДНК експертиза, съпоставена с проби от останките на негови близки родственици. Посрещането им във Франция ще стане в Дома на инвалидите, където се намира саркофагът на Наполеон, а препогребването им ще бъде в " Пер Лашез ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР