Русия ще активизира дезинформационната си кампания в България.Това посочи пред

...
Русия ще активизира дезинформационната си кампания в България.Това посочи пред
Коментари Харесай

Русия ще активизира дезинформационната си кампания в България

Русия ще засилва дезинформационната си акция в България.

Това уточни пред БНР някогашният боен министър Велизар Шаламанов. Според него друите опасности в сегашната ситуция са свързани с активизиране на разследващи интервенции, хакерски атаки, агитация и хибридни въздействия.

" Първото нещо, което България би трябвало да направи, е да ускори контраразузнавателния режим ", уточни Шаламанов.

Той добави, че и пропагандата, и хибридната война, и дезинформацията от страна на Русия работят от много време в страната ни без никой да реагира съответно.

" Това води до разделяне в обществото и намаляване на нашата резистентност и съпротивителни сили ", продължи той.

" Трябва да се задействат всички вероятни средства за отбрана в съгласуваност с НАТО и Европейски Съюз. Що се отнася до икономическите аспекти, имам вяра, че това ще бъде проведено. България има сходен опит от 1999 година по време на Косовската рецесия, този опит би трябвало да бъде употребен и надграждан, през днешния ден сме доста по-зряла страна и член на Европейски Съюз и НАТО, добави Шаламанов.

Бившият боен министър даде за образец събитията от 1999 година и във връзка с активизацията на непознати служби на територията на страната.

" Преки опасности за сигурността има в областта на дезинформацията, вероятни кибер офанзиви и дейни интервенции на спецслужбите на Русия. Това го видяхме по време на Косовската рецесия, когато сръбските и съветските служби действаха доста интензивно на българска територия, в това число измежду запасното войнство - със основаването всъщност на паравоенни формирания, които още не престават да съществуват ", сподели той.

Според него е нужна още " пренастройка на отбранителната ни промишленост, индустриално съдействие със страните от НАТО и Европейски Съюз и въвеждане на новите технологии, в това число в киберпространството, противоракетната защита ".

Шаламанов разяснява и позицията на българските управляващи, изразена през днешния ден след незабавна среща при президента Румен Радев.

" България изгуби време с не доста ясни оценки за действителната опасност и действителните опасности. Смутен съм, че тази среща е инициирана от президента, а не премиера. Но се надявам, че това бързо ще бъде преодоляно и водачеството на Министерски съвет, на Съвета по сигурността, вероятно на междуведомствен център, който да следи всички аспекти на тади много обхватна крида, ще даде резултати.

Обнадеждаващо е, това, което чуваме, че България се връща в своята политика като централен инструмент е участието в НАТО и Европейски Съюз, тъй като единствено в този подтекст можем да посрещнем рецесията ", сподели той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР