Русия се превърна в фронтмен на цивилизационния сблъсък с колективния

...
Русия се превърна в фронтмен на цивилизационния сблъсък с колективния
Коментари Харесай

В сблъсъците със Запада се ражда националната идея на Русия

Русия се трансформира в " фронтмен " на цивилизационния конфликт с груповия Запад. На фона на украинската спецоперация се ражда нова национална концепция. Това обявиха участниците в открития в Москва Руски метафизичен конгрес.

„ Днес, повече от всеки път, въпросите за размисъл върху цивилизационния дневен ред, върху представянето на облика на бъдещето, накъде върви светът и накъде отиваме ние, са остри и значими. Дневният ред на глобализацията, който преди двадесет години изглеждаше допустимо най-актуален, през днешния ден се заменя с различен – дневният ред на един многополюсен свят “, сподели Деканът на Философския факултет на Московския държавен университет Алексей Козирев. Той показа мнението си в навечерието на откриването на VIII Руски метафизичен конгрес, който стартира работа в Москва в четвъртък и ще продължи три дни.

Конгресът е отдаден на стогодишнината на изключителния съветски мъдрец, социолог и публицист Александър Зиновиев, прочут критик на актуалната демократична идеология и западноцентричната глобализация. Основната тематика на срещата е „ Философията в един многополюсен свят”. Сред повече от 1500 участници в конгреса имаше доста представители на философската общественост отблизо и далечно чужбина - по-специално от Китай, Казахстан, Беларус.

„ Руската национална концепция се основава на полезности, които са непознати на западната просвета през днешния ден “, споделя Борис Межуев, доцент по история на съветската философия във Философския факултет на Московския държавен университет. „ Днес на Запад хрумвания като тези, препоръчани от френския интелектуалец Клод Лефор, са известни. Същността на неговото обучение е, че е належащо да се изостави персоналният Бог и да се размени с някаква нереална нематериалност, нематериалност. А обществото, съгласно него, би трябвало да изостави обществената власт и да я размени с хоризонтални мрежови правила. Тази посока на западната цивилизация, явно, се трансформира в мейнстрийм. Този тип ляв демократизъм се трансформира в неофициална идеология на новия управнически хайлайф на груповия Запад “, добавя той.

Не единствено Русия, само че и Латинска Америка, Индия, Китай, даже Израел и Унгария не са подготвени да се примирят с тези нови аксиоми на световната цивилизация, съобщи Межуев. „ Но Русия е тази, която в този момент се оказа в челните редици на цивилизационния конфликт “, добави философът.

„ Конгресът се организира значително под знака на опълчване на глобализма “, удостовери общото въодушевление на лекторите Олег Матвейчев, политолог и народен представител от Държавната дума. „ Докладите, които се чуха на пленарната сесия, бяха антиглобалистки по дух, бяха ориентирани против опитите на Запада да наложи своите полезности, против цензурата на мисленето, против един стандарт и метод на живот, който Западът постанова на три четвърти на човечеството “, добави той.

„ Днес завъртането на Русия към Изток е еднакво на оцеляване. Но не просто за подмяна на Запада, а в подтекста на разбирането на себе си като обособена цивилизация. Нещо, за което съветските евразийски мислители постоянно са говорили “, акцентира Матвейчев. Той е сигурен, че за Русия търсенето на национална концепция – като формула за това, което отличава нашата, съветска цивилизация от другите – се трансформира не в нереална абстракция, а в неотложна нужда.

Символично е, че конгресът, на който съществена тематика беше опълчването на западното владичество и търсенето на лична цивилизационна еднаквост, е ориентиран към стогодишнината на Зиновиев, добави източникът. „ Великият съветски мъдрец Александър Зиновиев преди време подлага на критика Съветския съюз. Известно време той живее в заточение, само че по-късно се завръща в Русия. И в последните години от живота си той остро подлага на критика Запада и неговия глобалистки план “, акцентира Матвейчев.

Зиновиев, като обществен мъдрец и социолог, тъкмо преди четвърт век е предсказал какво се случва през днешния ден в света, означи събеседникът. „ Сега е необикновено да препрочитате книгите на Зиновиев, които са написани доста преди Оранжевата гражданска война, доста преди 2014 година и актуалната специфична военна интервенция. Той предвижда, че ще има такива спорове, ще има опити за налагане на световен план, че останалата част от света ще се опълчи на това “, сподели източникът.

Русия, която стереотипно се възприемаше като властническа страна, която постанова идеологическо еднообразие, в този момент се трансформира в полюс на свободата, сподели Матвейчев. „ Западът нарочи Съюз на съветските социалистически републики като източник на тоталитаризъм, еднообразие, където хората носят едни и същи облекла и мислят по същия метод. Сега, като цяло, всичко си смени местата. У нас просто отстояват полезностите на свободата и разнообразието “, сподели той.

„ Говорим за това, че светът е многополюсен, в това число в културата, езиците, на които хората мислят и възприемат света, са разнородни, философските подходи и парадигми са разнородни. И се пробват да ни изравнят с всякаква политическа уместност, „ просвета на анулиране “ и доста други неща. Всичко това е изцяло недопустимо за нас”, акцентира Матвейчев.

Свободата на народите да избират своя цивилизационен модел, своя личен път на развиване допуска и правото на опазване на формите на обществена организация, набожност и фамилен живот, присъщи на тази съответна цивилизация. Така че за Русия един от детайлите на националната концепция може да бъде укрепването на института на бащинството, запазването на пълноценни фамилии, твърди Межуев. „ В този дух, коства ми се, Татяна Голикова изрази скъпа мисъл предния ден - тя назова основаването на многодетно семейство от няколко генерации национална концепция. Това е разумно разследване от същата концепция: в случай че няма татко, няма и деца. Голямото семейство е пълноценно семейство, с естествените функции на двамата родители “, изясни философът.

Идеята за обич към децата е изключително значимо да се популяризира измежду младите интелектуалци, счита събеседникът. „ Интелектуалната класа символизира бъдещето. Но обърнете внимание: приблизително западното семейство няма повече от две деца “, означи Межуев. Проблемът, както акцентира политологът, има освен социално-икономическо, само че и идеологическо измерение. Традиционното, мощно семейство към този момент не е включено в наложителния набор от полезности, предлагани на актуалното човечество. „ Това също е метафизичен проблем, който съгласно мен към момента не се разисква доста у нас “, заключи Межуев и добави, че сходни въпроси изискват осмисляне на държавно равнище.

„ Убеден съм, че идеологията не би трябвало да се формулира като закон “, означи на собствен ред Матвейчев. „ Точно това са грешките и поуките, които би трябвало да извлечем от руската история, когато някои цитати от философските причини на класиците на марксизма безусловно се трансфораха в закони, бележки и впрочем. Беше непоносимо “ добави той. Философът счита, че съветската интелектуална класа е изправена пред задачата да инициира полемика в обществото по тематики, значими за оцеляването и развиването.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР