Русия се надява, че може да договори размяна на затворници

...
Русия се надява, че може да договори размяна на затворници
Коментари Харесай

Русия се надява на размяна на затворници със САЩ

Русия се надява, че може да контракти замяна на пандизчии със Съединените щати, която да включва наказания съветски трафикант на оръжие Виктор Бут, прочут като " Търговеца на гибелта ", сподели съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, представен от Ройтерс.

На фона на войната в Украйна Русия и Съединените щати изследват замяна на пандизчии, която би върнала намиращи се в съветски затвори американци, включително баскетболната звезда Бритни Гринър, в Съединените щати в подмяна на Бут.

" Искам да се надявам, че вероятността освен остава, само че и се укрепва и че ще пристигна моментът, когато ще имаме съответно съглашение ", сподели съветският заместител външен министър Сергей Рябков, представен от " Интерфакс ".

" Американците демонстрират някаква външна интензивност, ние работим професионално по специфичен канал, предопределен за това ", сподели Рябков. " Виктор Бут е измежду тези, които се разискват, и сигурно разчитаме на позитивен резултат. "

Възможната замяна включва Гринър, осъдена на девет години затвор, по обвинявания за владеене на опиати, и Пол Уелън, който излежава 16-годишна присъда в Русия, откакто беше наказан за обвинявания в шпионаж, нещо което той отхвърля.

Наричан " търговецът на гибел " и " разрушителят на глобите " поради способността си да заобикаля оръжейното ембарго, Бут беше един от най-издирваните хора в света преди ареста си през 2008 година по голям брой обвинявания, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на съвсем две десетилетия Бут беше един от най-известните търговци на оръжие в света, продавайки оръжия на страни под ембарго, размирен групи и военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

През 2008 година Бут беше арестуван при комплицирана американска акция в Тайланд. Той бе сниман от камера да се съгласява да продаде на американски сътрудници под прикритие, представящи се за представители на колумбийските леви партизани от FARC, 100 ракети земя-въздух, които те биха употребявали, с цел да убиват американски бойци. Малко по-късно той е задържан от тайландската полиция.

Бут беше съден по обвиняванията за връзки с FARC, които той отхвърли, а през 2012 година беше наказан от съд в Манхатън на 25 години затвор, минималната допустима присъда. Оттогава съветската страна се стреми да си го върне.

Гринър бе преместена в наказателна колония на към 500 км югоизточно от Москва, споделиха нейните юристи в четвъртък, потвърждавайки информация на Ройтерс.

По време на процеса против нея Гринър, която играеше баскетбол за съветски тим отвън сезона в Съединени американски щати, сподели, че е употребила канабис за облекчение на спортни контузии, само че не е имала желание да нарушава закона. Тя съобщи пред съда, че е направила " неточност ", като е опаковала флаконите с канабисова течност за електронна цигара.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР