Русия съобщи плановете си да възобнови т.нар. Игри на дружбата

...
Русия съобщи плановете си да възобнови т.нар. Игри на дружбата
Коментари Харесай

Москва връща Игрите на дружбата - съветската алтернатива на Олимпийските игри

Русия заяви проектите си да възобнови така наречен " Игри на дружбата " през идната година - близо 40 години след първото им издание, оповестява " Ройтерс ".

Това е интернационално спортно съревнование, измислено като опция на Олимпийските игри. За първи път то се организира през 1984 година и в него вземат участие страните от социалистическия блок, измежду които са Съветския съюз, Източна Германия и България. Турнирът се провежда като опция на бойкотираните от комунистическите страни Летни олимпийски игри в Лос Анджелис същата година.

А в този момент Русия още веднъж ги възобновява. Министърът на спорта Олег Матицин заяви проектите си пред президента Владимри Путин. Той съобщи, че чака Игрите на дружбата да се проведат след Олимпийските игри в Париж, които ще са сред 26 юли и 11 август 2024 година

" Предлагаме да се ускори практиката за осъществяване на надпревари в отворен формат с покана от страните сътрудници. Продължаваме да изпълняваме Вашето напътствие да организираме Световни игри на дружбата през есента на 2024 година ", сподели Матицин, обръщайки се към Путин.

" Смятаме за належащо да използваме оптимално ресурсите както на съветските, по този начин и на интернационалните публични и държавни организации за сполучливото осъществяване на Игрите, които в бъдеще би трябвало да се организират постоянно ", добави той.

Спортистите от Русия и нейния съдружник Беларус значително са изключени от съвсем всички спортни федерации, което им попречи да вземат участие в интернационалните надпревари. Мерките бяха въведени в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Някои олимпийски спортове, като пукотевица с лък, кану, колоездене, фехтовка, джудо, съвременен петобой, тенис на маса, таекуондо и триатлон, одобриха още веднъж спортисти и от двете страни, само че леката атлетика не го направи.

Международният олимпийски комитет предложи на съветските и беларуските спортисти да им бъде позволено да се завърнат в интернационалните надпревари под безпристрастен байрак. Окончателно решение за присъединяване им в Игрите в Париж обаче към момента не е взето.

В първата по рода си опция на Олимпийските игри Съветският съюз господства със 126 златни медала, следван от Източна Германия с 50. България пък е трета с 21.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР