Русия разширява дефиницията за дискредитация“ на руските войници, изпратени да

...
Русия разширява дефиницията за дискредитация“ на руските войници, изпратени да
Коментари Харесай

Дойче веле: Жестока цензура -15 г. затвор за критика на руски войници и бойци на ”Вагнер”

Русия уголемява дефиницията за „ дискредитация “ на съветските бойци, изпратени да се борят в Украйна, и вкарва още по-тежки санкции за тези, които популяризират „ подправена информация “ за армията. С корекция в закона към привилигерования кръг от предпазени против такива дейности към този момент са включени да вземем за пример доброволците или частни лица, които поддържат съветската войска.

 

Още преди година бяха въведени строги наказателни ограничения против дръзналите да приказват против войната, която съветската общност и медиите са длъжни да назовават „ специфична военна интервенция “. Сега се планува и нарастване на наказванията от 3 на 5 години затвор, а за „ наново дискредитиране “ – от 5 на 7 години. Максималните наказания остават същите – 15 години затвор или санкция до 5 млн. рубли, което е равностойността на към 63 000 евро.

 

Измененията в Кодекса за административните нарушавания и Наказателния кодекс към този момент бяха признати на второ четене от Думата на 2 март. Очаква се те да бъдат доказани и на трето четене на 14 март.

 

Каква е предисторията на предложенията?

 

„ Съгласно промените в Наказателния кодекс на Руската федерация разпоредбите за отговорност за обществените дейности, ориентирани към дискредитиране на Въоръжените сили на Руската федерация, ще бъдат разширени и върху доброволните сдружения, организации или физически лица, оказващи помощ при осъществяването на задания, предоставени на Въоръжените сили “, написа на уеб страницата на съветския законодателен орган.

Нововъведенията идват откакто в края на януари шефът на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин изиска от ръководителя на Думата Вячеслав Володин да добави член в Наказателния кодекс, предусещащ санкции за дискредитацията и на наказани, които са били вербувани да се бият в Украйна.

 

По-конкретно Пригожин е предложил критиците на участници във войната, като наемниците от „ Вагнер “, да бъдат наказвани с присъда до 5 години затвор, твърди съветският вестник „ Комерсант “. Освен възбрана за каквато и да било рецензия, той е настоял и за криминализиране на публикуването на информация за закононарушенията, осъществени от тях в предишното, твърди още изданието.

 

Двусмислиците в законодателните промени

 

Максим Оленичев, юрист от правозащитния план „ Първи отдел “, показва, че правният статут на „ Вагнер “ остава неразбираем. „ Нито един закон в Русия не позволява основаването на частни паравоенни формирования. Строго видяно, за доброволци могат да се считат единствено тези, които отбиват военна работа и имат контракт с армията. Не е изключено практиката на правоприлагащите органи да се основава на доста необятно пояснение и всеки, който оказва помощ на съветските въоръжени сили, към този момент да се счита за доброволец “, споделя той.

 

Адвокатът от Санкт Петербург Виктор Дросдов разяснява, че в предложенията за законови промени се загатват както „ доброволчески сдружения “, по този начин и „ Въоръжените сили на Руската федерация “. Това, съгласно него, основава неизясненост за наказателната отговорност, която се носи за изявления и изказвания по отношение на наемниците. Дросдов окачестви самодейността като „ изпреварваща, сплашваща политическа олелия “.

Нарушения и на интернационалните закони

 

На собствен ред Оленичев показва, че законодателните оферти нарушават интернационално законодателство, което Москва е подписала, и целят в допълнение стягане на цензурата във време, в което в Русия няма въведено военно състояние.

 

Руският правозащитник Павел Чиков разяснява в канала си в Телеграм, че обществените отрицателни изявления за групата „ Вагнер “ ще могат да се трансфорат в съображение за наказателно гонене. Според него, до момента в който изявления от вида „ Не на войната “ съставляват единствено дребно нарушение, за рецензия против Евгений Пригожин „ провинилите се “ към този момент ще могат да бъдат подвеждани и под наказателна отговорност.

Според юриста репортажите, в които се споделя, че бойците на „ Вагнер “ са „ зле снабдявани “, ще могат да се считат за „ подправени вести “. В същото време Чиков показва, че не е ясно по какъв начин ще се дефинира коя информация е вярна и коя не. Възможно е даже недоволствата на хора от „ Вагнер “, че нямат задоволително боеприпаси, да се подведат под общия знаменател „ подправени вести “, счита той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР