Русия разполага още противоракетни системи край Южните Курилски острови, за

...
Русия разполага още противоракетни системи край Южните Курилски острови, за
Коментари Харесай

Русия разполага още противоракетни системи край Курилските острови

Русия разполага още противоракетни системи край Южните Курилски острови, за чийто суверенитет претендира и Япония, съобщи АП.

Бреговите ракетни комплекси "Бастион " са дислоцирани на безлюдния вулканичен остров Матуа, който е част от Курилската островна верига. Руското министерство на защитата разгласява през днешния ден видеоматериал, на който се вижда по какъв начин тежки влекачи с ракети слизат от десантни кораби и се движат по брега на острова. Ведомството показва, че дислокацията включва създаване на жилища за личния състав, хангари за транспортните средства и друга инфраструктура, оповестява Българска телеграфна агенция.

Комплексът "Бастион " поразява морски цели в обсег до 500 км.

Това е следващият стадий от увеличението на съветското военно наличие на архипелага. През 2016 година на два от четирите най-южни острова бяха стационирани бреговите ракетни системи "Бал " и "Бастион ". През идващите години там бяха пратени усъвършенствани системи за Противовъздушна отбрана и бе издигнато летище на остров Итуруп, на което могат да кацат изтребители.

Япония претендира за четирите най-южни острова от архипелага, които назовава Северни територии. Съветският съюз ги окупира в края на Втората международна война, а след това изселва и локалното японско население. Спорът за Южните Курили сред Токио и Москва не е завършил и затова двете страни още не са подписали кротичък контракт, напомня АП
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР