Русия предлага закон, който цели спирането на напускането на западните

...
Русия предлага закон, който цели спирането на напускането на западните
Коментари Харесай

Русия започва да конфискува бизнеса на компании, които искат да напуснат страната

Русия предлага закон, който цели прекъсването на напускането на западните компании. Държавата ще може да назначава админ в компании, които са най-малко 25% благосъстоятелност на лица от вражески страни. Очаква се законът да бъде обнародван до седмици.
Войната в Украйна стартира четвъртия месец, а по-голямата част от западните компании в Русия не чакаха дълго, с цел да разгласят най-малко краткотрайното прекъсване на дейностите си в страната, а няколко огромни към този момент напуснаха напълно. Сред фирмите, които изоставиха съветския си бизнес, е и McDonald`s - признакът на смяната в Москва след разпадането на Съветския съюз.

Властите в Русия обаче оферират нов закон, който би направил напускането на страната доста по-трудно. Той би разрешил на Кремъл да поеме контрола върху локалния бизнес на западни компании, които вземат решение да изоставен след нахлуването на Москва в Украйна. Това сигурно покачва залозите за мултинационалните компании, които се пробват да изоставен, като няма изясненост дали това изобщо би могло да се случи.
Реклама
Законът, който може да влезе в действие до седмици, ще даде необятни пълномощия на Русия да се намесва там, където съгласно Кремъл има опасност за локалните работни места или промишлеността. Това би затруднило западните компании в опитите им да се отделят бързо, в случай че не са подготвени да понесат огромен финансов удар. Законопроектът проправя пътя на Русия да назначава админи на фирмите, благосъстоятелност на чужденци в " вражески " страни, които желаят да изоставен Русия. Москва нормално назовава страните " вражески ", в случай че са наложили стопански наказания на Русия, което значи, че всички компании в Европейския съюз (ЕС) или Съединените щати са изложени на риск. България също е част от неприятелския лист на Кремъл.
Какво се трансформира
Законопроектът обрисува по какъв начин Русия може да назначи админ на компании, в които минимум 25% от акциите са в " вражески " ръце. Той дефинира необятен набор от критерии за интервенция, като да вземем за пример когато една компания играе сериозна роля като локален шеф или дава значими услуги. От него излиза наяве, че страната може да оправдае поемането на надзор на доста учредения.

Законопроектът цитира образеца на компании, произвеждащи медицински произведения, само че също по този начин изброява голям брой други браншове като превоз и енергетика, както и всяка компания, чието затваряне може да увеличи цените в магазините. Руската стопанска система, която от ден на ден изпитва усложнения поради западните наказания, се чака да изгуби една десета през тази година на фона на двуцифрената инфлация. През предходната седмица стана ясно, че Вашингтон няма да удължи периода на основен лиценз, който разрешава на Москва да заплаща на притежателите на облигации в Съединени американски щати.

Реклама
На назначения от страната админ също ще бъде позволено да продаде иззетия бизнес, до момента в който на някогашните му притежатели ще бъде неразрешено да вършат бизнес в Русия в бъдеще. Съд или Министерството на икономическото развиване могат да решат да назначат админ отпред, като съветската банка за развиване VEB да вземем за пример.
Пълна поддръжка
Напускането на западни компании провокира остри реакции от страна на съветски политици. Най-открит в това отношение е някогашният президент Дмитрий Медведев, който разказа тези предприятия като " врагове, които в този момент се пробват да лимитират развиването ни и да разрушат живота ни ".

Според Сергей Суханов, юрист с консултантска компания RSP International за ръководство на риска и сходство, дейностите на държавното управление са ориентирани към опазване на дребното останал капитал в Русия. " Правителството се интересува от опазване на работни места и данъчни доходи. Първо и най-важно, държавното управление ще ползва разпоредбите към огромните компании. За да избегнат админ, фирмите би трябвало да покажат, че не оставят съветския си бизнес в неволя ", добави той пред Reuters.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР