Русия пое временния контрол върху активите на финландската енергийна група

...
Русия пое временния контрол върху активите на финландската енергийна група
Коментари Харесай

Русия поема контрол над активите на западни енергийни компании

Русия пое краткотрайния надзор върху активите на финландската енергийна група " Фортум " и бивше немско дъщерно сдружение на " Юнипер ", поставяйки въпросителни по отношение на ориста на други задгранични компании в Русия на фона на натиска от западните наказания, предава Ройтерс.

Това става откакто президентът Владимир Путин късно във вторник подписа декрет за определяне на краткотраен надзор върху съветските активи на двете европейски държавни енергийни компании.

Указът - очертаващ вероятни ответни ограничения, в случай че съветските активи в чужбина бъдат иззети - сподели, че Москва към този момент е подхванала дейности против съветското поделение на " Юнипер " - " Юнипро " и активите на " Фортум ". Русия даде да се разбере, че този ход може да бъде анулиран.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти, че указът не визира собствеността, а единствено пълномощията за ръководство на активите. Той сподели, че мярката може да бъде разширена и за други активи, в случай че е належащо.

" Приетият декрет е отговор на нападателните дейности на неприятелските страни ", сподели Песков. " Тази самодейност отразява отношението на западните държавни управления към задграничните активи на съветски компании. "

Указът на Путин " не се занимава с въпросите на собствеността и не лишава притежателите от техните активи, защото външното ръководство е краткотрайно и значи единствено, че първичният притежател към този момент няма право да взема управнически решения ", сподели той.

Москва реагира яростно на известията, че страните от Групата на седемте обмислят съвсем цялостна възбрана на износа за Русия, до момента в който доста от тях приканиха за доста по-строги наказания, с цел да се ограничи способността на Русия да води война в Украйна. Европейският съюз обмисля потреблението на замразени съветски активи за възобновяване на Украйна.

" Юнипер " има 83,73% от " Юнипро ", която ръководи пет електроцентрали с общ потенциал над 11 гигавата в Русия и има към 4300 чиновници.

" Фортум " е мажоритарна благосъстоятелност на финландската държва. Хелзинки се причисли към НАТО при започване на този месец. Москва тогава сподели, че Финландия е позволила рискова неточност.

Финландското външно министерство не разяснява незабавно по какъв начин решението на Русия ще се отрази на връзките сред двете страни.

" Настоящото схващане на " Фортум " е, че новият декрет не визира правото на благосъстоятелност (регистрираната собственост) на активите и фирмите в Русия ", се споделя в изказване на компанията.

" Въпреки това остава неразбираемо по какъв начин това визира да вземем за пример съветските интервенции на " Фортум " или настоящия развой на продажба ", се прибавя в него.

Руското поделение на " Фортум " има седем топлоелектрически централи в региона на Урал и Западен Сибир, като в същото време има портфолио от вятърни и слънчеви централи в Русия, дружно с локални сътрудници. Балансовата стойност на тези активи възлиза на 1,7 милиарда евро в края на 2022 година

И двете компании се пробват да изоставен Русия. През февруари " Юнипер " оцени своя дял в " Юнипро " на 1 евро алегорично, с цел да отрази вероятността договорката да не се реализира.

В указа се споделя, че Русия би трябвало да предприеме незабавни ограничения, с цел да отговори на неуточнени дейности от страна на Съединените щати и други, които съгласно Москва са " недружелюбни и опонират на интернационалното право ". Акциите на двете предприятия бяха сложени под краткотрайния надзор " Росимушчество " - федералната държавна организация за благосъстоятелност.

Държавната съветска банка ВТБ тази седмица предизвести, че Русия би трябвало да обмисли поемането и ръководството на активи на задгранични компании като " Фортум ", като ги върне единствено когато глобите бъдат анулирани..

" Росимушчество " сподели, че активите на повече задгранични компании могат да попаднат под краткотраен съветски надзор.

" Декретът не визира проблемите на собствеността и не лишава притежателите от техните активи. Външното ръководство е краткотрайно по своя темперамент и значи, че първичният притежател към този момент няма право да взема управнически решения ", споделиха от организацията.

Продажбите на активи от вложители от " вражески " страни - както Москва назовава тези, които постановиха наказания против Русия - изискват утвърждение от държавна комисия и в някои случаи от президента.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР