Русия подписа споразумение за изграждане на постоянна военноморска база на

...
Русия подписа споразумение за изграждане на постоянна военноморска база на
Коментари Харесай

Русия разкрива военна база в Абхазия

Русия подписа съглашение за създаване на непрекъсната военноморска база на черноморското крайбрежие на отделилата се грузинска област Абхазия , сподели нейният водач, представен в четвъртък от вестник " Известия ", ден след срещата си с президента Владимир Путин.

Черноморският флот на Русия, основан в Севастопол на полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 година, след съветското навлизане в Украйна през 2022 година

Аслан Бжания, " президент " на самообявилата се и подкрепяна от Русия " Република Абхазия ", сподели, че е подписано съглашение за непрекъсната военноморска база в региона на Очамчира.

" Всичко това е ориентирано към повишение равнището на отбранителната дарба както на Русия, по този начин и на Абхазия и този тип взаимоотношение ще продължи ", сподели той. " Има и неща, за които не мога да приказвам. "

Русия не е коментирала изказването.

Русия призна Абхазия и различен отделил се район от Грузия - Южна Осетия за самостоятелни страни през 2008 година, откакто съветските войски отблъснаха грузинския опит да си върне Южна Осетия в петдневна война, която завърши на 12 август 2008 година

Западът упрекна Русия, че на процедура е анексирала Абхазия и Южна Осетия, а когато през 2009 година се заприказва за съветска база в Очамчира, НАТО изрази угриженост.

Три от черноморските страни са членки на НАТО - България. Турция и Румъния.

По-голямата част от света признава Абхазия за част от Грузия. Освен Русия, единствено Венецуела, Никарагуа, Науру и Сирия са признали Абхазия за самостоятелна страна.

Новината за съветската база в Очамчира, където Съветският съюз имаше военноморска база, може да значи, че Русия търси други възможности на Севастопол, като в същото време уголемява военното си наличие по крайбрежието на Черно море към Турция.

Wall Street Journal заяви, че Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от главната си база Севастопол в анексирания Крим заради честите украински офанзиви.

На срещата си с Бжания в сряда Путин не сподели нищо за военноморска база. Но Бжания от своя страна съобщи, че желае да взе участие в " интеграционните процеси, инициирани от съветската страна ".
 Медведев прави крачка обратно за анексията на Абхазия и Южна Осетия
Медведев прави крачка обратно за анексията на Абхазия и Южна Осетия

Днес към този момент дефинира въпроса като " доста внимателен "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР