Русия остава спряна от участие в международните състезания по лека

...
Русия остава спряна от участие в международните състезания по лека
Коментари Харесай

IAAF: Ще спрем и неутралните руски атлети, ако няма реформи

Русия остава спряна от присъединяване в интернационалните надпревари по лека атлетика, като управителният орган (Съветът) на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) разгласи, че може да изключи за непрекъснато страната, в случай че не бъдат изпълнени най-скоро основните промени във връзка с битката с допинга.

Първоначално IAAF в профил Русия от спорта през ноември 2015 година, поради доказателства за съществуването на държавна система за използването на допинг.

Очакваше се съветските управляващи да са въвели промените, изисквани от Световната антидопингова организация (WADA) до ноември 2017 година От IAAF обаче разкриха, че доста от условията към момента не са изпълнени.

Доказателство за присъединяване на страната в систематичното допингиране на съветски състезатели беше открито в отчета на Макларън от 2016 година Неговите заключения - и такива от по-късен отчет на Международния олимпийски комитет (МОК) - доведоха до прекъсване на страната от присъединяване в Олимпийските зимни игри през февруари.

Руне Андерсън, ръководител на работната група на IAAF, която се занимава с допинга в Русия, съобщи че страната "все още не е признала за институционалната скица за допингиране, която е била открита ". Той сподели, че работната група е предложила Русия да не бъде възобновена и Съветът на IAAF е приел това на днешното съвещание в Бирмингам.

Андерсън добави, че в случай че Русия не реализира прогрес в осъществяването на промените, изисквани от WADA, на идващото съвещание на Съвета на IAAF през юли, "трябва да бъдат разисквани спомагателни ограничения ".

Те могат да включват "отнемане на позволението съветските спортисти да се състезават като неутрални в интернационалните надпревари " и "предприемане на нужните стъпки, с цел да се предложи участието на Руската атлетическа федерация (РАФ) в IAAF да бъде изцяло прекъснато, а не просто спряно (както е в момента) ", разяснява ръководителят на работната група.

"Работната група ще призове за незабавна среща с РАФ и Министерството на спорта в Русия, с цел да ги притиснем и да им разбираем нуждата от решение на тези останали въпроси без в допълнение закъснение ", добави той.

Президентът на IAAF лорд Себастиан Коу показа, че вероятността за трайно изключване на Русия "не спри като опасност ". Той добави: "Това е по този начин, тъй като желаеме тази обстановка да бъде решена. Винаги си коства да си напомним, че критериите не са едностранни – те са съгласувани с съветската федерация.

Ние желаеме тези спортисти да се върнат назад, а светът би трябвало да знае, че спортистите са в система учредена на доверие и надеждност. "

Въпреки изключването на Русия от февруарските игри в Пьонгчанг, 168 руснаци се състезаваха като неутрални в Република Корея, като двама от тях дадоха позитивни проби за допинг. След Игрите, олимпийското участие на Русия бе възобновено от МОК. Комитетът планираше да възвърне Русия след Игрите - стига да няма повече позитивни случаи - и МОК разгласи, че всички останали проби са били негативни.

Няколко съветски състезатели взеха присъединяване и в Световния шампионат по лека атлетика в зала през предходната седмица в Бирмингам, където те се състезаваха като неутрални. Мария Ласицкене завоюва скока на височина при дамите, до момента в който Данил Лисенко победи дисциплината при мъжете. С изразеното през днешния ден мнение от IAAF излиза наяве, че в случай че Русия не извърши желаните промени е допустимо още в разгара на летния сезон и тези руснаци да останат отвън интернационалните атлетическите надпревари.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР