Русия остава най-голямата заплаха за НАТО, а Китай е „растящо

...
Русия остава най-голямата заплаха за НАТО, а Китай е „растящо
Коментари Харесай

Лидерите от НАТО договориха по-голям бюджет за отбрана, обявиха Русия за най-голямата заплаха


Русия остава най-голямата опасност за НАТО, а Китай е „ растящо предизвикателство “. Това се споделя в общата декларация от срещата на върха на НАТО, която се организира в Брюксел. Разговорите сред водачите от Алианса приключиха с решение за подсилване на груповите отбранителни качества против „ всички закани от всички страни “.

, написа още във финалната декларация, представена от БНР.

Лидерите на страните от НАТО обсъждаха и програмата с задачите на Алианса до 2030 година.

Като държавен глава за пръв път във форума се включва американския президент Джо Байдън, два дни преди да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин.

На влизане в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел президентът Румен Радев акцентира, че е значимо единството на съдружниците, в това число в развиването на отбранителните им промишлености и водещите технологии.

„ На срещата на върха на НАТО през 2019 година сложих въпроса за растящото разделяне, което ни дели на страни производители, които развиват своите стопански системи и обществени системи посредством произвеждане на високотехнологични отбранителни артикули и експортират тези артикули, и на страни клиенти, които, купувайки тези артикули, влагат в икономическите системи на развитите страни и по този метод изостават още повече в своето социално-икономическо развиване. Посочих и пътища за превъзмогване на този раздор - технологически, посредством усилване на индустриалното съдействие и продан на технологии при всяка една по-крупна военна договорка “, сподели президентът.

„ Със удовлетворение мога да споделя, че в „ НАТО 2030 “ към този момент виждаме начални планове, които водят в тази посока “, добави Румен Радев. „ Аз съм извънредно задоволен, тъй като плановете, които ще обсъдим през днешния ден, са залог за опазване на технологическото преимущество на алианса. Нещо повече – те са от голямо значение за развиване на отбранителната промишленост на България, на нашия теоретичен капацитет, на частната самодейност и на стартъп екосистемите в България “, уточни още президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР