Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската

...
Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската
Коментари Харесай

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Русия остава най-голямата опасност за финландската национална сигурност , съгласно Финландската работа за сигурност и разузнаване (СУПО), оповестява Yle.

Агенцията съобщи във вторник, че няма причина Русия да промени държанието си на източната граница на Финландия.

Отбелязва се, че предходната година Русия е почнала да насочва хора без нужните документи за пътешестване към финландските гранични контролно-пропускателни пунктове.

На събитие, отбелязващо издаването на годишния отчет, Теему Турунен, изпълняващ длъжността шеф на организацията, сподели, че опасността по източната граница е дълготраен проблем. Той означи, че инструментализирането на мигрантите е елементарен метод за Русия да държи Финландия на нокти. Инструментализираната миграция е средство Русия да изрази недоволството си

" Русия третира Финландия като неприятелска страна и като цел за шпионаж и действия за злонамерено въздействие ", се споделя в известието.
 Финландия и Швеция предизвикват Европейски Съюз за още наказания против Русия
Финландия и Швеция предизвикват Европейски Съюз за още наказания против Русия

Искат ограничения против виновните за гибелта на Навални

Агенцията сподели, че Русия е предприемала дейности, целящи заплашване на Финландия. Крайната цел на тези дейности е да насочат вземането на решения в мечтаната посока или да лимитират способността на държавното управление да взема решения.

Войната в Украйна обаче значи, че фокусът на Русия не е върху Финландия, което значи, че военна опасност не е евентуална в близко бъдеще.

Агенцията обаче предизвести, че Финландия не би трябвало да подценява интервенциите на съветското разузнаване.

" Има нови благоприятни условия и нови средства и те се стремят да ги употребяват. Един вероятен способ е потреблението на разнообразни незаконни организации за реализиране на задачите им ", сподели Турунен.

Агенцията разкри, че е взела участие в инспекция на хора, идващи на източната граница.

" Възможността за потребление на търсещи леговище като шпиони е доста лимитирана ", сподели Турунен, имайки поради известията, че някои от лицата, преминаващи границата, могат да съставляват опасност за сигурността на Финландия.

Той добави, че болшинството руснаци, живеещи във Финландия, не поддържат дейностите на съветското държавно управление. Освен това, съгласно Турунен, руснаците, живеещи тук, не са се организирали в някакво доста придвижване.

" Рискът те да се трансфорат във авторитетна мощ във финландското общество е много дребен ", сподели той.

Дори цялостният колапс на съветското държавно управление най-вероятно няма да провокира огромен приток на руснаци през финландската граница .
 Финландия обмисля да блокира със закон влизането на мигранти от Русия
Финландия обмисля да блокира със закон влизането на мигранти от Русия

Хелзинки се готви за нескончаем напън от страна на Москва

Говорейки на конференция във вторник, СУПО означи, че с изключение на Русия, Китай също шпионира Финландия.

Финландия и Швеция считат, че Европейският съюз (ЕС) би трябвало да ускори глобите против Русия след гибелта Това съобщи във вторник шведският външен министър Тобиас Билстрьом. 

" Фактът, който виждаме - че гибелта на Алексей Навални е ясно обвързвана с управлението на Русия, постанова да включим наказания, ориентирани съответно към виновните за гибелта му ", уточни той на взаимна конференция със своя финландски сътрудник Елина Валтонен.

" Разбира се, считаме и че глобите като цяло, санкционният пакет, би трябвало да бъдат разширени, тъй като виждаме, че те са от голяма важност, когато става въпрос за понижаване на способността на Русия да води своята противозаконна война против Украйна ", акцентира още Билстрьом.

По негови думи двете скандинавски страни упорстват иза Русия във войната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР