Русия определи редактора и носител на Нобелова награда Дмитрий Муратов като „чуждестранен агент“

...
Руските власти добавиха известния редактор и носител на Нобелова награда
Коментари Харесай

Руските власти добавиха известния редактор и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов към списъка си с „чуждестранни агенти“ " - етикет, използван за задушаване на критиците на Кремъл.

Неговият независим вестник "Новая газета" спря да излиза в Русия миналия март, след като Кремъл наложи строг контрол върху медийното отразяване Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Много критици на Кремъл и групи от гражданското общество са в списъка на „чуждестранните агенти“.

В миналото етикетът предполагаше шпионаж.

Г-н Муратов бе съудостоен с наградата за мир през 2021 г. като признание за борбата му за защитават свободата на изразяване в Русия. Другият лауреат беше борецът за демокрация от Филипините Мария Реса.

Той продаде на търг своя Нобелов медал, за да събере пари за украинските бежанци.

Журналистите на Новая газета избягаха в Латвия миналата година и стартираха ново онлайн издание, наречено Novaya Gazeta Europe.

Руското министерство на правосъдието обвини в петък Г-н Муратов за „създаване и разпространение на произведения, произведени от чуждестранни агенти“ и каза, че „използва чуждестранни медии за насърчаване на мнения, които имат за цел да формират негативно отношение към вътрешната и външната политика на Русия“.

Въпреки натиска на властите той все още живее в Русия. През юни той се присъедини към защитния екип на Олег Орлов, съпредседател на правозащитната група "Мемориал", който беше преследван по закона за "чуждестранните агенти".

Г-н Орлов е съден в Москва по обвинение в дискредитиране на руските въоръжени сили.

Всички лицето, обозначено като чужд медиен агент, трябва да се регистрира и да предоставя подробности за дейностите и финансите на всеки шест месеца. Всичките им материали, включително съобщенията в социалните медии, трябва да съдържат дълго съобщение, указващо статута им на чужд агент. Списъкът е разширен, за да включва много критици на политиката на Кремъл.

Г-н Муратов редактира Нова газета повече от две десетилетия. Либералният вестник получи финансиране от покойния Михаил Горбачов, последния съветски лидер.

От 2000 г. насам шестима журналисти и сътрудници на вестника са били убити.

Сред тях беше разследващият репортер Анна Политковская, която разкри нарушенията на човешките права от руските сили и техните съюзници в Чечения.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР