Русия очаква икономиката ѝ да се свие с 8,8% през

...
Русия очаква икономиката ѝ да се свие с 8,8% през
Коментари Харесай

Руската икономика може да се свие с до 12,4% през 2022 г.



Русия чака стопанската система ѝ да се свие с 8,8% през 2022 година при базовия сюжет, само че съгласно по-консервативен сюжет Брутният вътрешен продукт може да означи спад с 12,4%, сподели документ на Министерството на стопанската система на страната, представен от Ройтерс. Този документ е в допълнение доказателство, че икономическият напън от западните наказания оказва своето отрицателно въздействие.

Консервативната прогноза е в сходство с тази на някогашния финансов министър Алексей Кудрин, който по-рано този месец сподели, че стопанската система на Русия е на път да се свие с повече от 10% тази година  - максимален спад на брутния вътрешен артикул от 1994 година насам.

По-рано този месец Световната банка предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Русия през 2022 година ще спадне с 11,2% заради западните наказания, наложени против съветските банки, държавни предприятия и други институции.

В същия документ на Министерството на стопанската система се чака Брутният вътрешен продукт на Русия да нарасне с 1,3% през 2023 година, с 4,6% през 2024 година и с 2,8% през 2025 година, до момента в който при по-консервативния сюжет съветската стопански системи може да се сви с 1,1% през идната година.

Степента на вредите за стопанската система тази година не е ясна заради неустановеност във връзка с вероятни нови наказания и търговски проблеми, като държавното управление евентуално ще преразгледа прогнозите няколко пъти тази година.

В същия министерски документ се показва, че петролното произвеждане в Русия може да спадне с до 17% през 2022 година, оповестява Ройтерс. Според документа добивът на съветски нефт може да намалее до сред 433,8 и 475,3 милиона тона (или сред 8,68 и 9,5 милиона барела на ден) през 2022 година от 524 милиона тона през 2021 година

Износът на петрол и газ също се чака да намалее тази година, демонстрира още документът на Министерството на стопанската система.
Инфлацията, която към този момент се повиши до 17,62% към 15 април, се чака да се форсира до 22,6% тази година, демонстрира още документът и да остане много над задачата на централната банка от 4% през 2023 година
Централната банка на Русия увеличи лихвите до 20% от 9,5% в края на февруари като ексклузивен ход, който шефът Елвира Набиулина означи, че е оказал помощ за стабилизиране на рублата и превъзмогване на инфлационния скок.

Основният лихвен % на банката беше намален до 17% на 8 април, като анализатори, интервюирани от Ройтерс, чакат лихвената ставка да падне с още 200 базисни пункта до 15% на идващото съвещание на банката, което ще се организира този петък.

В същото време се чака финансовите вложения в Русия да спаднат с сред 25,4 и 31,8% след растеж от 7,7% през 2021 година, до момента в който действителните разполагаеми приходи, мощно сензитивен индикатор за Русия, изключително с оглед възходящите цени, които вредят на виталния стандарт, могат да се свият с 9,7% през 2022 година, съгласно консервативната оценка на икономическото министерство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР