Русия обяви за първи път, че някои украински войски са

...
Русия обяви за първи път, че някои украински войски са
Коментари Харесай

Украински части стъпиха на левия бряг на Днепър, по тях летят ракети и снаряди

Русия разгласи за първи път, че някои украински войски са завладели позиции на следената от Москва страна на река Днепър, големият воден път, който разделя фронтовата линия в Южна Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.
Признанието пристигна откакто президентът Володимир Зеленски сподели, че това е бил " сложен ден " за Киев заради смъртоносните съветски удари в източната част на страната. Устойчив украински пробив през реката би отбелязал забележителен тактически триумф за Киев, чието контранастъпление до момента не е съумяла да обърне хода на 21-месечната война.
„ Малки групи “ украински бойци бяха ситуирани по източния бряг на река Днепър и бяха „ блокирани “ в дребното село Кринки, сподели назначеният от Москва началник на Херсонска област Владимир Салдо в обява в Telegram. Но той настоя, че те са изправени пред „ огнен пъкъл “ от съветска артилерия, ракети и дронове и понасят тежки загуби. Руските и украинските сили са окопани от двете страни на река Днепър, откогато Москва се изтегли от западната част на област Херсон предишния ноември.
Това беше последната огромна териториална смяна в спора, като от този момент и двете страни не съумяха да реализират прогрес, макар че проведоха голям брой офанзиви. Салдо сподели в сряда, че " към една и половина противников роти, най-вече в дребни групи ", сега са на страната, следена от Русия. Според съветската осведомителна организация ТАСС една рота в съветската войска се състои от всичко от 45 до 360 бойци.
„ Нашите спомагателни сили към този момент са разгърнати. Врагът е блокиран в Кринки. За тях е проведен огнен пъкъл: към тях летят бомби, ракети, тежки огнехвъргачки системи, артилерийски снаряди и дронове “, сподели Салдо. Коментарите му бяха първото самопризнание на почитан съветски чиновник, че Украйна е съумяла да си обезпечи някои позиции от следената от Русия страна на реката. AФП не съумя да ревизира неговите известия и мащабът на пресичането на Украйна не беше явен.
От средата на октомври съветски военни блогъри, близки до армията, оповестяват, че дребни групи украински бойци сполучливо минават реката. По-рано тази седмица Кремъл отхвърли коментар, като препрати въпросите към министерството на защитата. То съобщи настрана, че е заловило дребна група украински бойци, " опитващи се да се закрепи на левия бряг ".
И Киев, и Москва постоянно настояват, че са умъртвили огромен брой " противников " бойци, макар че нито една от страните не разяснява личните си загуби. Макар относително статичната фронтова линия, както Киев, по този начин и Кремъл отхвърлиха спорът да е в задънена улица. Андрий Ермак, шеф на щаба на Зеленски, сподели във вторник, че украинските сили са „ укрепили опора на левия бряг на Днепър “, без да дава детайлности. Кринки, където съгласно Салдо украинците са били хванати в капан, е малко село на 35 километра от Херсон по течението нагоре и на изток на реката. Удържането и укрепването на всяка позиция от следената от Русия страна на река Днепър може да съставлява мъчно предизвикателство за украинските войски. Подобният на тресавище терен затруднява десант на амфибии, а Русия има забележителен достъп до работна мощ и съоръжение от източната страна на реката.
Русия продължава да удря Южна и Източна Украйна при офанзиви, които съгласно Киев са ориентирани към гражданска инфраструктура. Двама спасители, пристигнали на мястото на съветския удар в Запорожка област, са били убити от втори удар, заяви министърът на вътрешните работи Игор Клименко в обществените медии. " Спасителите бяха на мястото за минути. След това окупаторите удариха още веднъж ", сподели той. Жертвите са на 31 и 34 години, добави той. Не е ясно къде и по кое време е осъществена офанзивата. Губернаторът на района сподели по-рано, че Русия е направила три ракетни офанзиви против град в Запорожска област в сряда, убивайки един човек и ранявайки други седем. „ Взривната вълна и осколките са развалили къщи, две коли и икономически постройки, ситуирани наоколо до мястото на ударите “, сподели губернаторът Юрий Малашко. Вътрешното министерство заяви, че при друга офанзива през нощта съветският обстрел на висока постройка е умъртвил двама души в източния град Селидове в Донецка област. „ Към момента има двама починали в Селидове “, сподели той. Телата на 59-годишен локален мъж и 85-годишна жена са били извадени от руините. Във вечерното си послание Зеленски предизвести, че евентуално има още хора под руините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР