Русия неочаквано стана основна тема на разговори на днешната среща

...
Русия неочаквано стана основна тема на разговори на днешната среща
Коментари Харесай

Президентът на Литва призова ЕС да заклейми руския ревизионизъм на ВСВ

Русия ненадейно стана съществена тематика на диалози на днешната среща на върха на Европейски Съюз , откакто президентът на Литва Гитанас Науседа употребява изявлението си, с цел да предизвести за опитите на Кремъл да пренапише историята на Втората международна война , осведоми " Политико ".

Лидерите се събраха в Брюксел за първи път от месеци, с цел да договорят 1,82 трилиона евро бюджет и План за възобновяване от пандемията от ковид.
 Балтийските страни упрекнаха Русия в опит да фалшифицира историята
Балтийските страни упрекнаха Русия в опит да фалшифицира историята

В взаимна декларация президентите на Литва, Латвия и Естония

Но преди да пристъпят към разискване на тези въпроси Науседа предизвести европейските си сътрудници за ходовете на държавното управление на съветския водач Владимир Путин да омаловажи окупацията на Съветския съюз над балтийските страни.

" Бих желал да насоча вашето внимание към последните ревизионистки дейности на Русия за делене на света и пренаписване на историята ", обърна се литовският президент към евролидерите.
 Латвия установи: Прибалтийските страни към този момент не са мост сред Русия и Запада
Латвия установи: Прибалтийските страни към този момент не са мост сред Русия и Запада

Имиджът на Латвия като цитадела против съветската страна беше съществено повреден

" Всички от нас и институциите на Европейски Съюз би трябвало да подхващат нужните стъпки, с цел да отговорят надлежно на тези дейности ", прикани той.

Литва, Латвия, Естония и Полша се оплакват през последните месеци от опитите на Москва да размие историята на Втората международна война.

На срещата на върха Науседа акцентира, че новите промени в конституцията на Русия включват ново състояние за " историческата истина " , което планува наказване за всеки, който омаловажи ролята на Русия по време на войната.

" Развитието в Русия е тревожно ", продължи той и добави: " Ние възприемаме тези дейности като директно ориентирани към суверенитета и независимостта на прилежащите страни ".

Според него Русия се пробва да откри международен ред, основан на сфери на въздействие , а не на интернационалното право, което е опасност за целия либерален свят.

" Европейски Съюз би трябвало да изпрати явен сигнал, че сходни дейности ще окажат в допълнение въздействие върху връзките сред Русия и Европейски Съюз ", продължи той и прикани за по-активна политика от страна на европейските институции.

По отношение на главните тематики за бюджета и Плана за възобновяване, Науседа сподели, че Литва като цяло поддържа предлагането, само че страната му ще упорства Европейски Съюз да извърши обещанието си от 2013 година да отпусне повече средства за земеделие за страни, които са получили по-малко пари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР