Русия не може да бъде изолирана от светаСлучващото е трагедия,

...
Русия не може да бъде изолирана от светаСлучващото е трагедия,
Коментари Харесай

Путин: С Украйна и Беларус сме триединен народ

Русия не може да бъде изолирана от света
Случващото е покруса, само че не ни оставиха избор

Сблъсъкът с антируските сили в Украйна беше неминуем

Украйна, Русия и Беларус са триединен народ. Това съобщи съветският президент Владимир Путин на конференция с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко, след двустранна среща посред им на площадката на космодрума “Восточний” във вторник, съобщи РИА “Новости”. Държавният глава на Русия е подчертал, че “винаги е упорствал на триединството на тези народи”.

“Това, което се случва в Украйна, е без всякакво подозрение покруса. На както вярно сподели Александър Григориевич (б. р. - Лукашенко) - просто не ни оставиха избор. Нямахме никакъв избор. Беше единствено въпрос на време, по кое време ще стартира (б. р. - нашествието в Украйна), съобщи Владимир Путин.

Той обърна внимание, че Русия постоянно е гледала на Беларус като на брат, показва още РИА “Новости” в кореспонденцията си.
“Винаги по този начин сме се отнасяли към Беларус и нещо не се трансформирало за последните месеци. Ние в никакъв случай не сме имали подозрения, че в случай че се наложи някой да ни удари едно рамо, това ще е Беларус. Винаги е било по този начин през цялата дълготрайност на нашата обща история”, съобщи съветският президент.

Той настоя, че в актуалната рецесия в Украйна, Беларус се е оказала най-хубавото място за водене на договаряния сред представителите на Москва и Киев, а беларуският президент Александър Лукашенко се е заел персонално с изглаждането на преговорния развой.

При идването си по-рано денем на площадката на космодрума “Восточний” Владимир Путин предизвести, че проектите на Запада да изолира Русия ще се провалят, защото е невероятно да бъде изолиран някой в??съвременния свят, изключително такава голяма страна като Русия.

Сблъсъкът с антируските сили в Украйна беше неминуем, натърти още Путин.

Руският президент дефинира задачите на по този начин наречената от него специфична военна интервенция в Украйна като “ясни и благородни” и изрази убеденост, че те ще бъдат изпълнени. По думите му основната цел е да се помогне на хората в Донбас. Той добави, че съветските въоръжени сили работят дейно и резултатно, като употребяват най-съвременни въоръжения.
“Бяхме принудени да създадем това, просто тъй като, за жалост, киевските управляващи, подтиквани от Запада, отхвърлиха да извършват Минските съглашения, ориентирани към мирното решение на проблемите”.

Според Путин Русия не е можела повече да търпи “продължаващия осем години геноцид” в Донбас: “За наше страдание започнаха трансформират Украйна в антируски плацдарм. Започнаха да отглеждат съществуващите от дълго време кълнове на национализма и неонацизма”.

По думите на съветския президент Съединени американски щати са употребявали Украйна да заплашват Русия - и чрез НАТО, а Москва трябвало да отбрани руско-говорящото население в Украйна.



От началото на рецесията на 24 февруари
1000 украинци са към този момент на трудови контракти у нас


До 7 април 616 работодатели са потърсили посредничеството на бюрата по труда в страната за наемане на украински жители. Подадени са поръчки за 4407 свободни работни места.

Вече 953 украински жители са почнали работа на трудов контракт в България от 24 февруари (началото на рецесията в страната) до 7 април, демонстрират данните на Националната организация за приходите. За същия интервал мобилните екипи на Агенцията по заетостта са съветвали 4100 бягащи от войната украинци и са ги уведомили за опциите за достъп до пазара на труда у нас.

1228 от тях са попълнили анкета за готовността им да стартират работа. Данните демонстрират, че 68% са подготвени да създадат това незабавно. 18% обмислят да подхващат тази стъпка в интервал от 1 до 6 месеца, а 10% са дали отговор, че ще стартират работа, в случай че има обезпечена грижа за децата им.

Близо две трети от интервюираните украинци са с висше обучение, а 31% са със приблизително. Едва 3% са с главно и по-ниско обучение.

България получава 45% авансово финансиране
Европейски Съюз отпусна 3,5 милиарда евро за страните приели бежанци


Австрия, България, Чехия, Естония и Литва са приели бежанци, чийто брой надвишава един % от локалното население към 23 март.

Съветът на Европейски Съюз заяви, че през днешния ден дефинитивно е одобрил отпущането на 3,5 милиарда евро за страните от Европейски Съюз, които са приютили украински бежанци.

Решението получи предходната седмица поддръжка от болшинството в Европейския парламент. Посочената сума е единствено част от финансирането, планувано до края на годината за тази цел. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възобновяване след пандемията и ще послужат главно на страните, където идват или през които минават най-вече бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на 100 за всички страни от Европейски Съюз и от 11 на 45 на 100 за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един % от броя на локалното население в края на първия месец след началото на съветските военни дейности.

Държавите, които ще получат 45 на 100 авансово финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един % от локалното население към 23 март.

Европейски Съюз ще обезпечи общо към 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за бежанците от Украйна. Средствата ще послужат за обезпечаване на заслон, обучение и здравни грижи.

Международните наблюдаващи напомнят, че по данни на Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, от началото на спора в Украйна на 24 февруари, вътрешно разселените в страната са над 10 млн., а бежанците зад граница надвишават 4,5 млн. души, повече от половината от които деца. Сред граничещите с Украйна страни, Полша подслонява малко над половината от напусналите страната си украинци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР