Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва

...
Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва
Коментари Харесай

Ответна мярка: Русия гони кореспондента на БНР от Москва

Русия подреди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските управляващи да изгонят от България кореспондента на вестник " Росийская газета " Александър Гацак.

В известие на уеб страницата на съветското външно министерство се споделя, че на сътрудника ни е разпоредено да съобщи акредитационните си документи, като " огледална мярка " в отговор на, изтъквам, " преследването " на Гацак от страна на ДАНС, която го разгласи за опасност за националната сигурност.

" Ръководейки се от правилата на свободата на медиите и прагматичното съдействие, съветската страна ще бъде подготвена да прегледа опцията за обновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, в случай че държавното управление на България от своя страна вземе позитивно решение за акредитиране на журналиста на " Росийская газета в София ", допълват от съветското външно ведомство.

Ангел Григоров не е известен за решението на съветското Министерство на външните работи. На 1-ви ноември той беше извикан на диалог в Министерството в Москва, часове след информацията, че кореспондентът на вестник " Росийская газета " Александър Гацак е напуснал България след заповедта на ръководителя на ДАНС.

В позиция на управлението на БНР се споделя:

" В цялата си работа като сътрудник в Москва в продължение на повече от шест години нашият сътрудник Ангел Григоров прецизно е спазвал интернационалните професионални и етични журналистически стандарти “.

" Изгонването от Русия на единствения сътрудник на българска медия е напълно политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се употребява като инструмент за напън и разменна монета от съветската страна “, гласи още позицията.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР