Русия нападна Украйна преди повече от 6 месеца, но досега

...
Русия нападна Украйна преди повече от 6 месеца, но досега
Коментари Харесай

Западните приятели на Путин

Русия атакува Украйна преди повече от 6 месеца, само че до момента предстоящата смазваща победа по този начин и не се е случила. Въпреки това западните другари на Путин не се отдръпват от него и даже не престават да повтарят неговите позиции.
 
Помните ли фотографията на онази неуместно дълга маса и Владимир Путин в нейния край – далечен, уединен, изолиран? Това беше още при започване на съветската инвазия в Украйна. Днес, повече от 6 месеца по-късно, съветският президент наподобява още по-изоставен от своите другари.
 
В последните седмици серия от гърмежи раздруса окупирания от Русия полуостров Крим – едно от съветските завоевания, които изглеждаха най-сигурни. Украйна освен че не капитулира, само че и нанася съществени загуби на съветската войска. През последните дни Киев подхваща и контранастъпление в южните елементи на страната.
 
На този декор даже най-верните лобисти на съветските ползи на Запад наподобяват замлъкнали. Гласовете, които в първите месеци на войната призоваваха Украйна да се съобщи и да се съгласи на териториални отстъпки в името на мира, на пръв взор изчезнаха.
 
Както фотографията от дългата, самотна маса, по този начин и това усещане обаче са лъжливи. Путин продължава да има своите другари на Запад. Думите им може и да са се трансформирали, само че посланието остава същото. Те към този момент не приказват безусловно за териториални отстъпки, а за неизбежността на съветския газ или за безсилието на европейските наказания.
 
Но коя е вярната дума – другарство, професионален лобизъм, просто взаимна полза?

Не съм нито другар на Запада, нито негова младоженка, нито негов жених, споделя в едно свое остаряло изявление президентът на Русия Владимир Путин. Много западни политици обаче са упреквани точно в това – че поддържат прекомерно топли връзки с него.
 
Десетки хиляди украинци и руснаци починаха в последната половин година, откогато Москва стартира своята " специфична интервенция " и забрани да се употребява думата " война ".

Въпреки че ясно осъди съветската военна експанзия против Украйна, а страната му изпрати оръжие на Украйна, френският президент Еманюел Макрон също стана обект на сходни обвинявания. Той беше единственият западен водач, който през февруари персонално посети Путин и седна на неговата дълга маса.
 Еманюел Макрон Еманюел Макрон Източник: Pinterest
 
През май Макрон провокира изключително остра реакция от Киев, когато сподели, че Европа " не би трябвало в никакъв случай да се поддава на изкушението да унижава или да работи в духа на отмъщението " във връзка с съветската инвазия. Той загатна и че Европа би трябвало да е подготвена за нови геополитически " салда ". Тогава украинският президент Володимир Зеленски го упрекна, че приканва Украйна към териториални взаимни отстъпки.

" Няма да помогнем на Путин да си избави репутацията, като платим със земята си ", сподели Зеленски. Тогава думите на френския президент се вписаха в общия хор от политици и наблюдаващи, които споделяха, че Украйна няма различен избор с изключение на да направи отстъпки от територията си – като да вземем за пример някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър. От френското президентство отхвърлиха Макрон да е призовал към отстъпки на Украйна и споделиха, че думите му са интерпретирани неправилно.
 
Повече от 6 месеца след началото на нашествието обаче френският президент остава един от дребното западни водачи, които поддържат връзка с Кремъл. Миналия петък той още веднъж отбрани продължаващите си телефонни диалози с Путин. Последно той беседва с съветския президент на 19 август, което му донесе доста рецензии.
 
Марин льо Пен и европейските наказания
 Марин Льо Пен Марин Льо Пен Източник: Фейсбук

Приятелите на Путин в Европа, за които най-много предизвестяват анализаторите обаче, са в действителност тези, намиращи се в политическите периферии.
 
Още през 2016 година Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) отбелязва в собствен отчет, че в Западна Европа Путин може да разчита на първо място на редица крайнодесни (както и някои крайнолеви) популистки партии.
 
Те " спомагат за легитимацията на Кремъл и усилват съветската дезинформация ", написа в разбора си откривателят от ЕСВП Фредрик Веслау.
" В избрани моменти те са способни да трансформират посоката на дебатите в Европа в услуга/полза на Русия ", разяснява Веслау.
 
Пример е лидерката на крайнодесния " Национален общ брой " (бивш " Национален фронт " ) Марин льо Пен във Франция. Близките връзки на Льо Пен с Москва са доказвани нееднократно, като през 2014 година партията ѝ получи заем от 9,46 млн. евро от банка, свързвана с Кремъл. Това се случи, откакто " Националният фронт " призна резултатите от нелегитимния референдум, с който Русия анексира Крим.
 
Резултатите от социологическите изследвания преди президентските избори във Франция демонстрират, че Еманюел Макрон ще се изправи на балотаж против Мерин Льо Пен. Снимката е от 2019 г. 

В първите месеци след съветската инвазия Льо Пен осъди съветските дейности и даже сподели, че е срещу някои от европейските наказания. Няколко месеца по-късно и след президентските избори във Франция, които Льо Пен загуби, нещата наподобяват друго.
 
" Искам тези наказания да бъдат отстранени ", сподели лидерката на " Националния общ брой " при започване на август. " [Те] са просто безполезни. Всичко, което вършат, е да карат европейците да страдат ", добави тя.
 
 Герхард Шрьодер и Путин Герхард Шрьодер и Путин Източник: ТАСС

 и украинските взаимни отстъпки

Твърденията ѝ бяха неведнъж опровергани от разнообразни стопански специалисти. Въпреки това Льо Пен повтори и че един от аспектите, в които глобите вредят на европейците, са доставките на газ.
 
Темата е измежду главните, за които приказва различен европейски политик, упрекван в прекомерно топли връзки с Путин – някогашният канцлер на Германия Герхард Шрьодер.
 
В края на юли той посети Москва, където по думите му се е срещнал персонално с Путин. След завръщането си той даде изявление за немското списание Щерн и канала РТЛ/нтв, в което за следващ път изрече изказванията си за трагични последствия, в случай че Германия се откаже от съветския природен газ.
 
Президентът на Русия Владимир Путин прегръща Герхард Шрьодер, ръководител на Комитета на акционерите на " Северен поток 2 " и някогашен канцлер на Германия, на откриването на Световното състезание по футбол през 2018 година на стадион Лужники.

Президентът на Русия Владимир Путин прегръща Герхард Шрьодер, ръководител на Комитета на акционерите на " Северен поток 2 " и някогашен канцлер на Германия, на откриването на Световното състезание по футбол през 2018 година на стадион Лужники.

" Ако не желаете да употребявате " Северен поток 2 ", ще би трябвало да си носите следствията. А те ще бъдат големи в Германия ", сподели Шрьодер.
Два дни преди Русия да нахлуе в Украйна, Германия спря лицензирането на тръбопровода " Северен поток 2 ", който трябваше да придвижва съветски газ през Балтийско море. Санкцията пристигна в отговор на решението на Путин да признае независимостта на двете самопровъзгласили се " национални републики " в Донбас и Луганск.
 
Освен че лобира за съветските газови доставки някогашният немски канцлер пази и друга теза, комфортна за Русия: че войната може да бъде позволена посредством украински компромис за Донбас и уреждането на статут на " индиферентност " вместо участие в НАТО. В изявлението си единствено преди месец Шрьодер сподели още и че не вижда по какъв начин Крим може да бъде върнат на Украйна.  " Идеята, че украинският президент Зеленски може да завземе назад Крим, е просто безумна ", сподели Шрьодер.
 
" Да забележим какво направи вашият другар Путин "
Както Льо Пен, по този начин и Шрьодер по-рано осъдиха съветската инвазия. Докато френската депутатка я дефинира като " невъзможна за оправдаване ", Шрьодер я назова " неточност на съветското управление ".
 
Военната експанзия на Москва беше наказана и от различен западен другар на Путин – министър председателят на Унгария Виктор Орбан. Според наблюдаващите обаче и той остава един от " троянските коне на Путин " в Европа, а за това сочат не толкоз думите, колкото дейностите му.
 Владимир Путин и Виктор Орбан Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Орбан: Само преди дни Орбан подписа нова договорка с " Газпром ", а преди този момент Унгария утвърди и договорка за построяването на два нови нуклеарни реактора от съветската държавна " Росатом ". Във вторник пристигна и новината, че Унгария заплашва да блокира подновяването на част от глобите на Европейския съюз против Русия, в случай че трима съветски олигарси не бъдат отстранени от листата със възбрана за визи и заледяване на активи.
 
" На Орбан просто не може да му се има доверие ", означи в собствен коментар за Гардиън журналистът Саймън Тисдъл.
А няколко месеца по-рано един полски кмет сподели още по-ясно отношението си към приятелите на Путин измежду европейските популисти - които през днешния ден ненапълно наподобяват лъжливо замлъкнали.
 
Това се случи по време на посещаване на италианския крайнодесен водач Матео Салвини в град Пшемисъл в Полша, на границата с Украйна, където той беше пристигнал, с цел да се срещне с украински бежанци.
 Матео Салвини Матео Салвини Източник: Pixabay
 
Само преди 3 години Салвини назова Путин " най-хубавия общественик на планетата ". Той постоянно беше забелязван да носи и тениски с лика на Путин. Именно с такава тениска иронично го посрещна и кметът на Пшемисъл Войшич Бакун.
 
" Да забележим какво направи вашият другар Путин ", сподели тогава Бакун, сочейки към стотиците украински бежанци, потърсили леговище в неговия град.
 
Източник: " Свободна Европа "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР