Русия може да излезе от Световната търговска организация (СТО), ако

...
Русия може да излезе от Световната търговска организация (СТО), ако
Коментари Харесай

Русия може да напусне СТО заради европейски претенции

Русия може да излезе от Световната комерсиална организация (СТО), в случай че бъде задоволен желае на Европейския съюз за заплащане от страна на Москва на 1,39 милиарда евро годишно поради ограничение вноса на свинско месо от Европейски Съюз. А самият факт на въвеждането на наказания от Брюксел по отношение на Русия опонира на правилата на СТО, съобщи първият заместител началник на икономическия съвет на Съвета на федерацията, Сергей Калашников, заяви РИА Новости.

Преди това списание Politico осведоми, че поради ограничението на експорта на свинско месо в Русия, Европейски Съюз има планове да изисква наказателни заплащания в размер на 1,39 милиарда евро годишно. СТО към този момент бил отнесъл желае на Брюксел към трибунал.

Изданието отбелязва, че желаната отплата се равнява на общата стойност на износът на свинско месо от Европейски Съюз в Русия за 2013 година. Предвижда се размерът на тези заплащания да нараства с 15 на 100 всяка година.

Калашников акцентира, че глобите на Европейски Съюз срещу Русия и ответното ембарго върху доставките на хранителни артикули от Евросъюза не подхожда на нормативната база и разпоредбите на Световната международна организация.

" В случай на угаждане на желае на Европейски Съюз, ние евентуално ще ограничим, допустимо и изцяло, нашето присъединяване в Световната комерсиална организация, допуска сенаторът от Горната камара на съветския парламент.

Европейците първи започнаха да нарушават разпоредбите на СТО, употребявайки политика на наказания против Русия, показва още Калашников.

Регулаторният орган Россельхознадзор забрани от 30 януари 2014 година доставките в Руската федерация на свинско месо от страните членки на Европейски Съюз до приемане на гаранции за сигурност на продукцията от Европейската комисия. Преди това бяха открити случаи на инфектирани прасета с заболяването " африканска чума " в Литва и Полша.

От Европейски Съюз дефинираха тази възбрана като непропорционална и насочиха искане до СТО за образуване на експертна група за контролиране на разногласието.

По-късно през днешния ден излезе информация от Министерството на икономическото развиване, че Москва не преглежда опцията да излезе от Световната комерсиална организация поради желае на Европейски Съюз за възнаграждение на обезщетения заради ембаргото за импорт на свинско месо. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР