Русия може да бъде поканена на срещата на върха на

...
Русия може да бъде поканена на срещата на върха на
Коментари Харесай

Защо се подновиха предложенията за връщане на Русия в Голямата осморка?

Русия може да бъде поканена на срещата на върха на Г-7 в Съединени американски щати през 2020 година, предвиждат публицисти, представени от ТАСС. Очакванията са, че въпросът ще бъде издигнат от американския президент Доналд Тръмп на срещата на Г-7 този уикенд в Биариц. За връщането към формата Г-8 пръв заприказва френският водач Еманюел Макрон, който неотдавна организира другарски диалози с съветския президент Владимир Путин. ТАСС разяснява какво е належащо да се знае за форматите Г-7 и Г-8; за какво Русия е изключена от клуба и какво считат в Москва за това.

Какво би трябвало да знаем за Г-7?

Г-7 е всекидневен конгрес на водачите на седемте най-развити страни. Това са Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция и Япония. Във форума вземат участие и управителни представители на Европейски Съюз.

Целта на Г-7 е координиране на методите на водене на политики по настоящите интернационалните проблеми. Следва да се означи, че Г-7 не е интернационална организация, активността й не почива на интернационален контракт, тя няма правилник и секретариат. Решенията на Г-7, които се взимат с единогласие, нямат силата на закон - те служат само за ориентир на интернационалната общественост при решаването на основни интернационалните въпроси и фиксира желанията на страните да се придържат към една съгласувана линия.

Как Г-7 стана Г-8 и след това отново се трансформира в Г-7?

Като клуб на седемте формированието съществува от 1976 година Русия взе участие за първи път във формата Г-7 през 1991 година, а през 1997 година, в Денвър, Съединени американски щати, срещата на върха се организира във формат Г-8. През 2006 година Русия става ръководител на Г-8, като тогавашната среща - 32-ра поред е проведена в Константиновския замък в Санкт Петербург.

През 2014 година Русия още веднъж трябваше да ръководи Г-8, като определеното място за срещата бе Сочи. В резултат на събитията в Украйна и зародилата рецесия в връзките сред Съединените щати, Европа и Русия, западните страни членки на констелацията взеха решение да се върнат към формата на Г-7. Любопитна детайлност е, че те не биха могли да изключат Русия от Г-8, защото няма написана процедура по какъв начин това може да се случи. Членовете на клуба трябваше да разгласят, че " приключват присъединяване си " в групата на осемте, с цел да замразят формата Г-8.

Какво е отношението на Русия към по този начин стеклата се обстановка?

Москва " не вижда огромен проблем " в прекъсването на съществуването на формата на Г-8 и няма желание да се " вкопчва в него ", декларира съветският външен министър Сергей Лавров. Според него, откогато съществува Г-20, всички стопански и финансови въпроси се разискват в този формат. " И като цяло Г-8 е оправдавала съществуването си най-много заради обстоятелството, че форматът е давал опция да се водят диалози сред водещи западни страни и Русия ", акцентира министърът.

Също по този начин и след неотдавнашните договаряния с френския си сътрудник Еманюел Макрон съветският президент Владимир Путин разгласи, че Руската федерация не се е отказала да работи във формат Г-8 и " когато и да е е подготвена да посрещне сътрудниците си на посетители ". Москва се афишира в поддръжка на концепцията Г-8 да се разшири до Г-10 с присъединяване на Индия и Китай. " Като се има поради мащабът на стопанските системи им и въздействието им върху международната политика, те имат изцяло основателни аргументи да се причислят към клуба " - разяснява Константин Косачев, ръководител на Комисията по интернационалните въпроси към Съвета на федерацията. Освен това когато Г-7 се трансформира в Г-8 този клуб ще стане още по-мощно събитие в международната политика и ще трансформира вектори, подходи и формати. Каква е повода в този момент да се заприказва още веднъж за завръщането на Русия към Г-8? В случая има съображение да се благодари на Тръмп - американският президент отдава огромно значение на форума Г-7, само че има вяра, че международните проблеми не могат да бъдат решени без Русия. През 2018 година, в навечерието на срещата на върха на Г-7 в канадското градче Ла Малбе Тръмп изрази поддръжката си за повторното присъединение на Русия към групата на седемте. По думите му Руската федерация " би трябвало да участва на срещата, да взе участие в нея ". По-късно към него се причисли и тогавашният министър председател на Италия Джузепе Конте, който пуска известие в " Туитър ", че завръщането на Русия и възобновяването на формата на Г-8 е в " интерес на всички ".

На 20 август Тръмп повдигна още веднъж този въпрос. Според него е имало миг, в който Вашингтон е упорствал за изключване на Русия от Г-8 заради обстоятелството, че Путин бил " надминал " тогавашния американски президент Барак Обама.

Според СиЕнЕн този път самодейността Русия да бъде поканена още веднъж в Г-7 идва от Макрон, а Тръмп я е подкрепил. Преди година Париж назова предлагането на американския президент " непоследователно ", поради антируските наказания на Вашингтон. Лондон и Берлин също се опълчиха на завръщането на Руската федерация - по-специално немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че, с цел да се причисли Москва към Г-7, е нужен прогрес в използването на Минските съглашения. Сега Макрон също обвързва завръщането на Русия със обстановката в Украйна.

Какви проблеми могат да зародят при връщането към формата Г-8?

Най-очевидният проблем са глобите. " Русия търпи режима на наказания на страните от Г-7 и хипотетичното й връщане към този формат и при същите условия, би означавало да признае правото на участниците да й постановат наказания. А сходно декларирано признание на правото на другите страни членки да вземат решение, не е задоволително за Русия ", уверен е Константин Косачев, ръководител на Комисията по интернационалните въпроси към Съвета на федерацията.

Източник: News.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР