Русия изстреля първата си сонда към Луната от почти 50

...
Русия изстреля първата си сонда към Луната от почти 50
Коментари Харесай

Русия изпрати първата си мисия до Луната от близо 50 години насам

Русия изстреля първата си сонда към Луната от съвсем 50 години насам - задача, която има за цел да даде нов подтик на галактическия бранш на страната, който от години изпитва усложнения и е изолиран заради войната в Украйна.


Изстрелването на сондата " Луна-25 " е първата лунна задача на Москва от 1976 година насам, когато Съюз на съветските социалистически републики беше пионер в завладяването на космоса.

Ракетата със сондата " Луна-25 " излетя в 02:10 ч. московско време от космодрума " Восточний ", съгласно фрагментите, предавани онлайн от съветската галактическа организация " Роскосмос ".

Космическият уред би трябвало да доближи лунната орбита след пет дни.

След това ще прекара сред три и седем дни в избор на уместно място, преди да се приземи в региона на южния лунен полюс.

" За първи път в историята кацането на Луната ще се реализира в региона на южния лунен полюс. Досега всички са се приземявали в екваториалната зона ", съобщи в неотдавнашно изявление високопоставеният чиновник на Роскосмос Александър Блохин.

Роскосмос чака сондата да кацне на Луната към 21 август, заяви за Агенция Франс Прес източник от организацията.

" Амбицията на нашите предшественици "

Космическият уред, който ще остане на Луната в продължение на една година, ще има за задача да " вземе проби и да проучва почвата ", както и да " организира дълготрайни научни проучвания ", обявиха от съветската галактическа организация.

Изстрелването е първата задача от новата лунна стратегия на Русия, която започва в миг, когато Роскосмос е лишен от партньорството си със Запада на фона на спора с Украйна.

Според съветския галактически специалист Виталий Егоров задачата е първият път, в който постсъветска Русия се пробва да сложи устройство на небесно тяло.

" Най-големият въпрос ще бъде: може ли да се приземи? ", сподели той, като акцентира, че тази задача е " от огромно значение " за Русия.

Президентът Владимир Путин даде обещание да продължи съветската галактическа стратегия макар глобите, като уточни изпращането на първия човек в космоса от Съюз на съветските социалистически републики през 1961 година в миг на ескалиращо напрежение сред Изтока и Запада.

" Водени сме от упоритостта на нашите предшественици да вървим напред, макар компликациите и външните опити да ни попречат да го създадем ", съобщи Путин на космодрума " Восточний " предходната година.

Мисията е значима за съветския галактически бранш, който страда от проблеми с финансирането, корупционни кавги и възходяща конкуренция от страна на Съединените щати и Китай, както и от частни начинания като SpaceX на милиардера Илон Мъск. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР