Русия изнася големи количества крадено зърно от Украйна и го

...
Русия изнася големи количества крадено зърно от Украйна и го
Коментари Харесай

Кражби на украинско зърно - още едно военно престъпление на Русия?


Русия изнася огромни количества крадено зърно от Украйна и го продава на международния пазар. Според специалисти по интернационално право това в действителност може да съставлява военно закононарушение.

Неговите 170 метра на дължина са внушителни. Водните пътища, по които съветският товарен транспортен съд " Михаил Ненашев " плава, са необикновени. Той постоянно изчезва от радарите, откакто екипажът му изключва транспондера, а корабът стопира да изпраща данни, с които може да бъде проследен.

Товарителниците, с които разполага и Норддойчер Рундфунк (NDR), разкриват аргументите за това: " Михаил Ненашев " е част от съветските товарни кораби, които окупаторите на части от употребяват за експорт на крадено зърно. Според съветски документи, Кремъл има намерение да изнесе оттова най-малко 1,8 млн. тона зърно през 2022 година.

От началото на войната към 20 кораба, най-вече плаващи под съветски байрак, към този момент са изнесли към един милион тона от пристанище Севастопол, намиращо се в анексирания. Това демонстрират товарителниците. Крайните дестинации се намират главно в Русия, Турция и Сирия. От документите излиза наяве още, че до края на годината от Севастопол ще се осъществят още близо 40 транспорта. Всичко това приказва за добре проведена логистична верига за кражба на украинско зърно.

Конфискувано или изкупувано на безценица зърно
Редакцията предлага
Засегнати украински аграрни производители и бизнесмени описват, че се снабдява със зърното по разнообразни способи. В някои случаи окупаторите конфискуват реколтата на фермерите, които са напуснали стопанствата поради войната. В други - съветски чиновници купуват зърното на ниски цени. Дмитрий Скорняков, ръководещ шеф на агро компанията Harveast от Донецк в Източна Украйна, разказва механизма, по който експроприацията е почнала: " Когато съветските окупатори дойдоха тук, те споделиха: " Който ни поддържа, може да продължи да работи. Който поддържа Украйна, неговата благосъстоятелност в този момент е наша. "

Разследването демонстрира, че съветските кораби изключват транспондерите си още преди да бъдат натоварени. Преди акостиране в кримските пристанища те изчезват от картите. Но посредством разбор на сателитни фотоси, снимки, направени от корабни наблюдаващи, и откъслечни данни от транспондерите движението на съветския зърнен флот въпреки всичко може да бъде съединено.

Американски медии към този момент свързаха някои съветски товарни кораби с. Споменати от тях плавателни съдове попадат и в документите на пристанището в Севастопол, която NDR съумя да ревизира. Така да вземем за пример корабът " Михаил Ненашев " е бил претрупан шест пъти на зърнения терминал в Севастопол след началото на съветската инвазия в края на февруари. Корабът, плаващ под съветски байрак, е регистриран на дъщерно сдружение на държавната Обединена корабостроителна корпорация.

Проследяване посредством спътник

На 11 септември товарният транспортен съд е минал през Босфора край Истанбул в посока Крим. В протока " Михаил Ненашев " е бил записан на видео и от турски наблюдаващ на кораби. Вечерта на 11 септември екипажът изключил транспондера северно от Истанбул. След това сателитни фотоси от vertical52 демонстрират по какъв начин " Михаил Ненашев " се товари на зърнения терминал в Севастопол. Според описите за същия ден, корабът е отплавал с 27 000 тона пшеница. Транспондерът е бил включен още веднъж седем дни, откакто е бил изключен.

Когато още веднъж минал през Босфора, корабът e бил сниман. Този път той се насочил на юг. На към 220 км от сирийския бряг екипажът още веднъж изключил следенето. Няколко дни по-късно сателитна фотография го демонстрира край сирийското пристанище Тартус.

Русия отхвърля обвиняванията

Според товарителниците единствено за " Михаил Ненашев " тази година са планувани още две пътувания от Севастопол.

Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието на Украйна, разяснява, че обвързваните с войната експроприации и вреди по реколтата към този момент оказват унищожителен резултат върху земеделските производители. Той пресмята икономическите вреди на няколко милиарда щатски $.

Русия отхвърля да краде украинско зърно и да го продава

В регионите, окупирани от Русия, е трябвало да бъдат събрани сред 8 и 10 млн. тона зърно. Русия към този момент е конфискувала част от тази годишна продукция. Заместник-министърът на земеделието на Украйна показва мрачна картина: " Бъдещето на тези аграрни производители е нестабилно. Те не сеят нищо ново, не могат да влагат нищо. Догодина ще имаме още по-лоши резултати. "

Възможни военни закононарушения?

Експерти по интернационално право настояват, че с дейностите си Русия може да прави. " Незаконното заграбване на благосъстоятелност, като да вземем за пример зърно на фермери, осъществявано случайно и без да съществува някаква нужда за това, да вземем за пример като военна цел, би било военно закононарушение ", споделя Паулина Старски, специалист по интернационално право в Университета във Фрайбург.

Дейвид Крейн, експерт по интернационално право в Американския университет във Вашингтон, също вижда нарушавания: Лишаването на цивилното население от занаят е също толкоз проблематично, колкото и да го обстрелваш с ракети или артилерия, споделя той. " Да изземеш реколтата на страната, която окупираш, да я използваш за свои цели и да попречиш на цивилни жители да я употребяват или изнасят е военно закононарушение ", твърди Крейн.

Ако проектите за товарни транспорти, с които разполага NDR, се запазят и през останалите месеци до края на годината, Русия може да завоюва към 600 млн. щатски $ от незаконния експорт на зърно. Цената на пшеницата внезапно се увеличи след военната инвазия в Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР