Русия и съюзниците й от Организацията на Договора за колективна

...
Русия и съюзниците й от Организацията на Договора за колективна
Коментари Харесай

Русия ще налага мир в Казахстан

Русия и съдружниците й от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) ще изпратят сили за запазване на мира в Казахстан . Това разкри във " Facebook " арменският министър председател Никол Пашинян, представен от " Ройтерс ".

Часове по-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призна, че се е обърнал за помощ към страните-членки на ОДКБ.

" Като се има поради, че тези терористични банди са всъщност интернационалните, те са минали съществено образование в чужбина, офанзивата им против Казахстан може и би трябвало да се преглежда като акт на експанзия. на страните от ОДКБ, с цел да оказват помощ на Казахстан в превъзмогването на тази терористична опасност ", сподели Токаев.
 Казахстан желае помощ от чужбина против митингите
Казахстан желае помощ от чужбина против митингите

Социални безредици

Президентът на Казахстан добави, че настоящите в страната терористични банди са подготвени в чужбина и могат да се смятат за интернационалните. Ето за какво, съгласно Токаев, " нападението им против Казахстан може и би трябвало да се преглежда като акт на експанзия ".

От своя страна Никол Пашинян удостовери, че решение за разполагането на миротворци за стеснен интервал от време е в отговор на апела на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и " предвид на опасността за националната сигурност и суверенитета на Казахстан, провокирана в това число от външна интервенция ".

В момента не е ясно какъв брой военни ще бъдат изпратени и по кое време ще дойдат те .

Митинги против внезапното нарастване на цените на втечнения газ започнаха в Казахстан на 2 януари в Жанаозен (град в Мангистауска област, Югозападен Казахстан).

След това те прераснаха в всеобщи митинги в цялата страна с стопански и политически претенции. На 4 и 5 януари протестиращите се . Има жертви и от двете страни.

В цялата страна е въведено изключително състояние.

По време на безредиците в Казахстан бяха ранени 317 служители на реда и военни от Националната армия, а други 8 души бяха убити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР