Русия и НАТО ще възстановят работата на своите мисии в

...
Русия и НАТО ще възстановят работата на своите мисии в
Коментари Харесай

Бригаден генерал Валентин Цанков пред Dir.bg: НАТО може да подходи нестандартно в Украйна

Русия и НАТО ще възстановят работата на своите задачи в Москва и Брюксел, само че различията по тематиките за Украйна и европейската сигурност остават. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбрег на конференция след края на съвещанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. Позицията на Северноатлантическия съюз е, че единствено 30-те страни-членки на могат да вземат решение дали Украйна ще се причисли, или не. Какво се случва геополитически в света? Потърсихме за коментар по тематиката бригаден военачалник Валентин Цанков. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Генерал Цанков, възражда ли се " Студената война ", откакто Русия и Съединени американски щати договарят за военно наличие, само че без действителни резултати?
- " Студената война " си имаше своите специфики, само че общо взето главният принцип, по който тя се " водеше ", беше паритетът, салдото. Резултатът от " Студената война " бе победа на НАТО, без да е водена " гореща " война. И, популярност Богу. Една гореща война, при съществуването на оръжия за всеобщо поразяване, в това число нуклеарно, би била краят на човечеството. Това е ясно на всички мислещи хора.

След разпадането на Съветският съюз и Варшавският контракт, този баланс бе нарушен посредством разширение на броя страни-членки на НАТО, а с него и пренасяне на зоната на прикосновение на изток .

Това принуди Русия да потърси работещи механизми за сигурност, към този момент под формата на съвещания и договаряния. Доколкото разбираме, въпреки процесът да не е завършил на 100 %, договарянията са несполучливи, без резултат.

- Пресечната точка е Украйна... Виждате ли опция за действително съгласие?
- Точно там, в Украйна, към този момент минава тази " противоречива " линия на прикосновение. От решаването точно на този въпрос в огромна степен зависи и по-нататъшният ход на връзките сред НАТО и Русия. За Русия Украйна продължава да бъде значима част от близката сфера на въздействие. Като сложим и фактът, че забележителна част от украинците са рускоговорящи и с съветско съзнание , постигането на действително съгласие, както се изразявате, е още по-трудно. Само фрапантна смяна в управлението на Украйна би трансформирала обстановката. Впрочем, такава смяна беше осъществена през 2014 година разследване на Майдана, единствено че в противоположна посока.

 Искандер - съветската квазибалистична ракета с дребен обхват
Искандер - съветската квазибалистична ракета с дребен обхват
Снимка: Минобороны РФ

- Скоро президентът на Иран бе на аудиенция в Москва? Какво значи това?
- Основният акцент на срещата сред иранския и съветския президент е подложен върху сложните договаряния за нуклеарната стратегия на Иран. Иран чака поддръжка от Русия за подписване на ново съглашение. Ядреното съглашение беше подписано през 2015 година, само че след напускането през 2018 година от Съединени американски щати то престана да работи.
Съединени американски щати постановиха и наказания на Иран, които в този момент са съществена причина страната да упорства за подписване на ново съглашение, което да разреши снемането на глобите. Те нанасят съществени финансови вреди на страната, заплашващи с експлоадирането на безредици и срив на ислямското ръководство на Иран. Засега Русия се въздържа от цялостна поддръжка на Иран в договарянията, без значение от изразения оптимизъм за позитивно развиване на въпроса.

- Все повече анализатори приказват за разполагането на Руски оръжия в Сърбия? Ако в Ниш се нарежда Искандер - съветската квазибалистична ракета с дребен обхват, значи от там се покрива цяла България?
- Сърбия официално е необвързана военнополитически, нещо като продължение на традицията от югославско време. Но тя има специфични връзки с Русия, а в доста връзки и с Китай. Един бърз обзор на военните доставки за Сърбия, общите учения, контактите на най-високо политическо равнище удостоверяват тези връзки. Евентуално разполагане на съветски оръжия в Сърбия са един от методите Москва да реагира след дефинитивно привършване на договарянията. Що се касае до България, тя и в този момент е " покрита ", единствено че от изток, през Черно море, със средства с по-голям обхват.

- Русия загатва и за разполагането на нуклеарни оръжия в Беларус?
- Това също е вероятен вид на Русия за реакция след края на договарянията, които към днешна дата наподобяват провалени. Отношенията сред Русия и Беларус претърпяха смяна след бежанската рецесия на полско-беларуската граница. Курсът на Лукашенко за разграничаване от Русия бе заменен с оглед запазване на властта на беларуския президент и търсене на отбрана против глобите и обвиняванията на Запада .
Евентуално разполагане на съветски нуклеарни оръжия измества линията на прикосновение, този път на запад. Вероятно това е и главната причина НАТО да изрази подготвеност за започване на договаряния по ракетите от междинен и дребен обхват . Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг назова и вероятните браншове за договаряния, изтъквам " редуциране на оръжията - нуклеарните ракети и доста други ограничения, които ще са позитивни и за Русия, и за НАТО ".

- Москва желае НАТО да изтегли военните си от Полша и Румъния и да се върне светът към обстановката от 1997 година. Възможно ли е?

- Вече получихме формален отговор от страна на НАТО и Съединени американски щати и той е негативен. Такова евакуиране би прозвучало като подготвеност да се отстъпи от " завоювани " позиции, като демонстрация на уязвимост (най-вече от САЩ), и не е в унисон с формалната политика на Алианса. А тя е в посока разширение на НАТО, този път със страни, някогашни руски републики като Украйна, Молдова и Грузия.

 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Русия счита да разположи оръжия и в Сирия, а това значи, че е Италия е обхваната. Какво е това надпреварване?
- Намесата на Русия в Сирия не беше единствено за отбрана на режима на Асад и преустановяване на войната.

Целта беше обезпечаване на позиции на Русия в района на Средиземно море - бази на военно галактическите сили (ВКС) и военноморските сили (ВМС).

Засега единствените отвън рамките на Русия, само че като се има поради разположението им - много основни в районен проект. Русия прави опит да възвърне салдото, само че в изменени условия и с други сътрудници. Не споделям съдружници, само че взаимните дейности с Китай, учения, военно-техническо съдействие, експорт на технологии и оръжейни системи - в някои връзки граничат със съюзнически. А Китай в последните най-малко 10 години бележи сериозен растеж както стопански, по този начин и във военно-техническо отношение. Там военният бюджет е една трета от този на Съединени американски щати. Амбициите са огромни.

- В същото време Съединени американски щати желаят Украйна в НАТО и разполагането на оръжия там. Кремъл дава отговор с възможното разполагане на оръжия в Никарагуа, Венецуела и Куба. Казано с други думи в " задния двор " на Щатите...
- Да, тук евентуално ще работи правилото " на всяко деяние има противопоставяне ". Отговорът на Съединени американски щати и НАТО във връзка с Украйна не допуска прекъсване на процеса за пълноправно участие на Украйна в НАТО. За разлика от другите нови страни-членки, при които първо беше приемането им в НАТО, а след това разполагането на сили на НАТО на техни територии в някои от тях (Балтийските страни, Полша), в Украйна евентуално ще се подходи ексцентрично. Т.е. първо ще бъдат ситуирани сили и оръжия, в това число ракетни системи със междинен и дребен радиус, а след това Украйна ще бъде призната за член на НАТО. Разполагане на съветски сили и средства в обособени страни на Централна Америка се разяснява, към този момент, единствено от Запада. Руската страна се въздържа от конкретика до дефинитивно привършване на договарянията. Едно е ясно. Светът няма да стане по-сигурен, в случай че се върви по този път. Исторически свидетелства - колкото желаете.
 Снимка: Bulphoto
- Преди време съветският президент Владимир Путин сподели, че в случай че от Полша, Румъния или Украйна бъде изстреляна ракета, става въпрос за удар, надлежно за реакция, в границите на 7 минути. Колко би траяла една модерна война. Минути, час, два или...
- Разглеждате вид, който е характерен по-скоро за компютърните игри, с които се забавлява част от подрастващите, вместо да си учат уроците. Сега, съществено. Изключително значим въпрос е разполагането или не в непосредствена непосредственост на ракетни средства както от едната, по този начин и от другата страна. Никой не би рискувал да изстреля една ракета, тъй като знае, че другата страна ще отговори и то не с една, а с всеобщ удар - залп. Това пък би довело до ответен отговор и той би бил най-краткият път към преустановяване съществуването на човечеството. За да не начертавам такава апокалиптична картина, която не е невъзможна, чакам на някакъв стадий въпреки всичко двете страни да стартират договаряния и реализиране на режим на съвместен надзор, отстъпки и определяне на Мерки за подсилване на доверието и сигурността (МУДС). Само да припомня. В началото на деветдесетте години на предишния век такива МУДС бяха признати, те действаха и те бяха сполучливи. Престои и среща на върха на " петорката " от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Обединеното кралство, Съединени американски щати, Китай и Франция), препоръчана от съветския президент Путин. Глобални въпроси, в това число по интернационалната сигурност, нормално се вземат решение от тези, които носят огромната отговорност за нея. Да забележим какви резултати ще бъдат реализирани. Отсега е ясно, че е налице наклонността за блоково разделяне в един нов, многополюсен свят, и тя е към образуването на нов международен ред.
_____________________

Бригаден военачалник Валентин Цанков
е роден на 25 август 1956 година, в град Пловдив. Завършил е военно учебно заведение, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е шеф на дирекция в МО, аташе по защитата в Лондон и Вашингтон, консултант в НАТО и консултант на министъра на защитата. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски. Експерт по национална сигурност в Центъра за проучване на защитата и сигурността, полиглот. Безпартиен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР