Русия и Китай идват заедно в нови и нови точки

...
Русия и Китай идват заедно в нови и нови точки
Коментари Харесай

Русия чака Китай да я спаси от кримския капан

Русия и Китай идват дружно в нови и нови точки от земното кълбо. Двете свръхсили запълват геополитическия вакуум, формиран, защото Съединени американски щати подценяват ползите на страните от третия свят. Тъкмо това се случва през днешния ден и в Украйна, написа " Свободная преса ".

Идването на Китай в Крим радва киевската съпротива

Тези дни на Кримския полуостров дойде публична делегация, включваща Чен Шанвън, зам.-председател на Асоциацията за руско-китайско другарство, генералния шеф на комерсиалната вносно-износна компания " Кай Шен " Чжао Кай и Чен Юн, ръководител на управата на компания " Хао Лан ".

Делегатите посетиха кримски винарски мазета и санаториуми. Вадим Рабинович, народен представител от групата на партия " Опозиционна платформа-За живота " във Върховната рада, съобщи, че в подтекста на китайско-украинското захлаждане доближаването сред Китай и Русия единствено ще се ускорява.

Нека напомним, че след присъединението на Крим към Русия през 2014 година Китай се въздържа да подлага на критика Москва за нарушаване на суверенитета на Украйна. А Москва индиректно поддържа растящото военнополитическо наличие на Китай в Южнокитайско море, което нервира Съединени американски щати.

 Театър ли е опасността на Джо Байдън против Русия? Виж още

През 2015-2016 година точно китайски компании, държавни и частни, подкрепяха Русия в построяването на енергиен мост от континенталната част на страната до Крим. Китайски предприемачи и туристи постоянно посещават полуострова, описват в детайли и съветските, и по-специално кримските издания. Това обаче не караше формален Киев да реагира толкоз остро, както при настоящето посещаване на делегацията, ръководена от Чен Шанвън.

Как Киев употребява " Миротворец "

Визитата на китайската делегация бе необятно отразена в украинския щемпел, съзрял в нея предвещание за разширение на китайското бизнес наличие в Крим. Официален Киев естествено изрази неодобрение от идването на китайските предприемачи. И тримата делегати от Китай неотложно бяха включени в " Миротворец " - украинска недържавна база данни за лица, хипотетично застрашаващи националната сигурност на Украйна.

Всичко иде оттова, че визитата се състоя на фона на остра рецесия в украинско-китайските връзки, почнала с това, че на 11 март Съветът за национална сигурност и защита на Украйна реши да национализира огромния запорожки производител на авиационни мотори " Мотор Сич ".

 Държавният секретар на Съединени американски щати: Китай е най-голямото геополитическо предизвикателство Виж още

Решението му постави завършек на многомесечно напрежение - китайски предприемачи, свързани съгласно Украйна с военните, се бяха пробвали да получат контролния пакет от акции на украинското дружество, против което гневно възразиха Съединени американски щати.

Именно под натиска на Щатите украинските управляващи взеха решение в края на януари да разтрогнат договорката и да наложат наказания на китайските вложители.

В момента китайските компании се съдят с Украйна, настоявайки за обезщетение от 3,5 милиарда $, а формален Пекин остро осъди украинското решение и прикани Киев да зачита правата на китайския бизнес на своя територия.

Китай упорства: " Спрете политизацията! "

Решението за " Мотор Сич " в действителност бе непредвидливо, да не кажем провокационно, доколкото Китай си остава главен сътрудник на Украйна - вносът и износът сред двете страни доближи през 2020 година надлежно 8,3 милиарда и 7,1 милиарда $.

Нищо чудно, че при сходни дейности от страна на Украйна китайците се пробваха да търсят нови опорни точки - в това число в Русия. Кримските управляващи към този момент обявиха, че след отваряне на границите полуостровът ще може да посреща китайски туристи, има и вероятности за съдействие в хранителната индустрия и винопроизводството.

Междувременно формален Пекин настоя Украйна " да спре политизацията " на китайската бизнес активност на Кримския полуостров.

" Китайски компании поддържат контакти с Крим и сътрудничат с него съгласно правилата на пазара. Това комерсиално съдействие не трябва да се политизира ", съобщи на брифинг на 15 март представителят на външното министерство на Китай Чжао Лицзян.

Той добави, че китайският бизнес има " исторически връзки с Крим " и Пекин се надява " заинтригуваните страни да намерят посредством разговор и договаряния почтено решение за съответния проблем ".

Ако четем сред редовете, става дума Русия и Китай да се кооперират в още един неустойчив район. Днес двете сили, в случай че не работят като директни съдружници, най-малкото заобикалят да се конкурират в други два ресурсоемки района - в Африка и Латинска Америка.

С огромните си вложения, развитите търговски, културни и просветителни ползи Китай има къде повече лостове за въздействие и на двата континента, в сравнение с Русия. На африканския континент той общо взето се лимитира с оръжейни доставки, само че в Латинска Америка освен че продава оръжия, само че подписва и преференциални енергийни покупко-продажби.

Както Пекин, по този начин и Москва поддържат държавните управления на Венецуела, Куба и Никарагуа - тези същите, които нервират Белия дом. Изводът е елементарен: без да следват обща тактика, Русия и Китай просто запълват политическия вакуум, формиран вследствие на това, че Съединени американски щати подценяват ползите на страните от Третия свят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР