Русия и Иран се споразумяха за изграждане на железопътна линия

...
Русия и Иран се споразумяха за изграждане на железопътна линия
Коментари Харесай

Русия и Иран ще строят обща жп линия

Русия и Иран се споразумяха за създаване на железопътна линия като част от интернационален транспортен кулоар Север-Юг, съобщава " Ройтерс ".

Руският президент Владимир Путин и неговият ирански сътрудник Ебрахим Раиси следиха посредством видеовръзка подписването на съглашението.

Железопътната линия Рашт-Астара се смята за значима връзка в коридора, предопределен да свърже Индия, Иран, Русия, Азербайджан и други страни по суша и море - маршрут, който според Русия може да съперничи на Суецкия канал като главен световен търговски път.

" Уникалната транспортна артерия Север-Юг, част от която ще стане железопътната линия Рашт Астара, ще помогне за доста нашарване на световните транспортни потоци ", акцентира той.

Той уточни и че железопътната линия с дължина 162 км по крайбрежието на Каспийско море ще помогне за свързването на съветските пристанища на Балтийско море с иранските пристанища в Индийския океан и Персийския залив.

" Несъмнено това съглашение е важна стратегическа стъпка за съдействието сред Техеран и Москва ", удостовери Раиси.

Русия и Иран бяха принудени да укрепят политическите и икономическите си отношения заради наложените им стопански наказания от Запада, които и двете страни смятат за неоправдани.

След Ислямската гражданска война от 1979 година, която смъкна от власт подкрепяния от Съединени американски щати шах Мохамад Реза Пахлави, икономиката на Иран беше осакатена от поредност от наказания. Ислямската република има към 1/4 от петролните запаси на Близкия изток.

Западът наложи редица ограничавания и върху нуклеарната стратегия на Иран, а Русия беше санкционирана поради дейностите си в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР