Русия и Беларус бяха поканени отново на церемонията за връчването

...
Русия и Беларус бяха поканени отново на церемонията за връчването
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: Канят Русия, Беларус и Иран на Нобеловите награди

Русия и Беларус бяха поканени още веднъж на церемонията за връчването на Нобеловата премия в Стокхолм, откакто предходната година бяха прескочени поради войната в Украйна. Новината заяви Нобеловата фондация. Иран също беше поканен още веднъж на събитието в столицата на Швеция. Фондацията съобщи, че се стреми да включи даже тези, които не споделят полезностите на Нобеловата премия.
 
Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се организират в Стокхолм всяка година, до момента в който Нобеловата премия за мир се връчва в Осло.

Миналата година Нобеловата фондация сподели, че посланици от Русия и Беларус няма да бъдат поканени " заради нахлуването на Русия в Украйна ". Беларус е основен съдружник на Русия и нейният водач Александър Лукашенко поддържа " специфичната военна интервенция " на Русия. Иран също не получи покана. Техеран от дълго време е изправен пред рецензии за спазването на човешките права. Организация на обединените нации съобщи, че държавното управление там може да е направило закононарушения против човечеството при потушаването на митингите предходната година.

" Ясно е, че светът от ден на ден се разделя на сфери, където разговорът сред тези с разнообразни възгледи понижава. За да се противопоставим на тази наклонност, в този момент насочваме нашите предложения да отпразнуваме и разберем Нобеловата премия и смисъла на свободната просвета, свободната просвета и свободните, мирни общества ", съобщи Видар Хелгесен, изпълнителен шеф на Нобеловата фондация, представен от BBC. 

Шведският евродепутат-либерал Карин Карлсбро упрекна Фондацията, че основава " рисков казус " като дава зелена светлина за наличието на Русия на блестящата гала, до момента в който ракети удрят украински културни центрове и убиват деца. 

 Самото решение наподобява изцяло парадоксално. Един от носителите на Нобеловата премия за мир е съветският публицист Дмитрий Муратов, който предходната година продаде наградата си на търг, с цел да събере средства за украинските деца бежанци. Самият Муратов е обект на репресии в Русия поради рецензиите си по отношение на властта. Вестникът му “Новая газета ” беше закрит.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР