Русия губи контрола над енергийната мрежа на България, отстъпвайки позиците

...
Русия губи контрола над енергийната мрежа на България, отстъпвайки позиците
Коментари Харесай

Politico: България иска да се изтръгне от ядрената хватка на Русия с помощта на САЩ

Русия губи контрола над енергийната мрежа на България, отстъпвайки позиците си на последната страна, която желае да види на доходоносния енергиен пазар в Европа: Съединени американски щати. Такава констатация прави изданието Politico, представено от БГНЕС. България, която построи единствената си атомна електроцентрала с поддръжката на Съветския съюз преди съвсем 60 години, в този момент чака нови горивни пръти, създадени от американците, с които се надява да се подреди измежду първите страни от някогашния Варшавски контракт, които ще прекратят десетилетната си взаимозависимост от Русия.
 
В изказване от предходната седмица Цанко Бачийски, ръководител на българската Агенция за нуклеарно контролиране, съобщи, че горивото, създадено от американската компания " Уестингхаус ", ще бъде доставено от Швеция през идващия месец и може да бъде заредено в пети блок на АЕЦ " Козлодуй " още през май. Този ход съставлява алегорична стъпка за България, която от дълго време поддържа тесни политически и стопански връзки с Русия. Той може да значи и загуба на доходи за Москва, която разчита частично на многомилиардната търговия с нуклеарно гориво, с цел да финансира продължаващата повече от две години война в Украйна.
 
" Това е сериозна смяна в политиката - в продължение на десетилетия България беше обвързана с дълготрайни контракти за импорт на съветско нуклеарно гориво ", сподели Мартин Владимиров, шеф на програмата за енергетика и климат в Центъра за проучване на демокрацията. В България има и " проруски олигархични мрежи ", които години наред твърдяха, че нуклеарните проекти на страната могат да работят единствено с съветско гориво, добави Владимиров.
 
Тези предизвестия, сподели Владимиров, " се оказаха пресилени ". Българските регулатори настояват, че не чакат съществени проблеми при прекосяването от съветски към американски нуклеарни касети. Все отново тази стъпка е единствено първата от поредност стъпки, които биха прекъснали въздействието на Москва върху енергийната сигурност на България.
 
България не е единствена в зависимостта си от Русия във връзка с нуклеарното гориво. Чешката република, Словакия, Унгария и Финландия поддържат вноса на съветско нуклеарно гориво от началото на войната в Украйна, даже на фона на напъните да се откажат от петрола и газа на Москва.
 
Според нов разбор на мозъчния концерн Bellona, страните от Европейски Съюз на процедура са удвоили покупките си на съветско нуклеарно гориво през предходната година, като са платили общо 686 млн. евро спрямо 280 млн. евро година по-рано. Търсенето се дължи на флота от 19 водни реактора, проектирани в Съюз на съветските социалистически републики, известни с съветската абревиатура ВВЕР, издигнати в Централна и Източна Европа през предишния век.
 
Но американската компания Уестингхаус скоро ще подкрепи построяването на българската централа в Козлодуй - повратен миг в напъните на Съединени американски щати да задоволят потребностите на Европа от нуклеарна сила. Освен това Уестингхаус работи в България и по построяването на два нови реактора на стойност към 14 милиарда $. Въпреки че компанията отхвърли да даде коментар, Тарик Чохо - президент на отдела за нуклеарно гориво, съобщи през декември, че тя " с горделивост поддържа България по пътя ѝ към обезпечаване на диверсификация и енергийна сигурност ".
 
Отделно от това американските компании работят в родината си, с цел да отворят още веднъж урановите мини, които преди този момент бяха затворени на фона на намаляващото търсене, предвид на възраждането на опциите за потребление на нуклеарната сила. Пазарите реагираха, като фючърсите върху урана се усилиха четирикратно през последните четири години.
 
В Европейски Съюз има едно огромно изключение във връзка с съветската нуклеарна сила: Унгария. Докато съседите ѝ се надпреварват да пресечен връзките си с Русия, Унгария интензивно задълбочава зависимостта си от Москва. Руската държавна компания за нуклеарна сила " Росатом " работи по разширението на унгарската атомна електроцентрала " Пакш II ", като строителството би трябвало да стартира през 2025 година Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който нееднократно се е противопоставял на портньорите си от Запада и поддържа другарски връзки с Кремъл и даде обещание да наложи несъгласие на всевъзможни наказания против съветския цивилен нуклеарен бранш.
 
През ноември заместник-министърът на енергетиката на Украйна Фарид Сафаров съобщи, че методът на Будапеща подкопава сигурността на Европа. " Руският империалистически блян евентуално ще се популяризира отвън рамките на Украйна и по тази причина Унгария евентуално може да бъде идната жертва на съветската експанзия ", сподели той.
 
Вниманието към ролята на Русия в нуклеарната енергетика единствено нараства около опасенията за окупацията на украинската Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа. Руските войски държат обекта от близо две години, като на процедура държат личния състав му като пандизчии и разполагат там военна техника, до момента в който наоколо бушуват боеве. Международната организация за атомна сила непрекъснато предизвестява за злополука, в случай че обстановката се утежни. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР