Русия е възобновила атаката си срещу металургичния комбинат „Азовстал“ в

...
Русия е възобновила атаката си срещу металургичния комбинат „Азовстал“ в
Коментари Харесай

След евакуацията на цивилни Русиия подвони атаките си срещу завода Азовстал

Русия е възобновила офанзивата си против металургичния комбинат „ Азовстал “ в Мариупол, заяви Би Би Си като се базира на информация от командира на украинската национална армия Денис Шлега. По думите му „ обстрелът е траял, откакто рейсовете за евакуация са тръгнали “.

„ Прекратяване на огъня беше оповестено за последните два дни по време на интервенция по евакуация на цивилни “, сподели Шлега. „ Два дни минаха безшумно. Веднага щом последният граждански напусна завода, започнаха обстрели с всевъзможни оръжия “.

Според Шлега в предприятието са останали няколкостотин цивилни, дружно с към 500 ранени бойци. Очаква се в понеделник евакуирани цивилни да дойдат в украинския град Запорожие.

Зеленски предизвести, че спорът може да провокира продоволствена рецесия, засягаща страни по света. Той сигнализира, че страната му може да загуби десетки милиони тонове зърно, тъй като Русия е блокирала пристанищата си в Черно море.

Вчера първата група от 100 души напусна металургичния комбинат и се насочи към следения от Украйна град Запорожие.
Наталия Усманова е една от евакуираните. Разказва за живота в боязън и не може да повярва, че напуща подземията на завода.

" Не мога да допускам. Два месеца в мрачевина. Когато бяхме в рейса за изтегляне си споделих: Вече няма да се движим с фенерче. Не бяхме виждали слънце. Бяхме изплашени. Когато снарядите започнаха да падат толкоз покрай нас, мислех, че няма да го преживея ", споделя тя, представена от Bulgaria ON AIR.

Взели със себе си най-необходимия багаж, дами, деца и възрастни излязоха от тунелите на " Азовстал " и се качиха на рейсовете с цялостни с вяра очи и една единствена цел - да избягат от ужаса и да стигнат до Запорожие. Сред евакуираните е и майка с няколкомесечно бебе в ръце.

Според Киев обаче обстановката продължава да бъде отчайваща, защото остават още стотици в клопката на завода. И ще са нужни още старания, с цел да се освободят всички. Усилията се управляват от Червения кръст и Организация на обединените нации.

" След доста седмици договаряния, след доста опити, най-сетне има евакуация. Нямаше и ден, в който да не се опитахме да намерим решение, което да избави нашия народ. За първи път имаше два дни на същинско преустановяване на огъня ", сподели президентът Володимир Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров пък съобщи, че Москва няма за цел да постави завършек на войната в Украйна до 9 май - Денят на успеха.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР