Русия е твърде могъща, за да може просто да се

...
Русия е твърде могъща, за да може просто да се
Коментари Харесай

Германски политолог: Време е за изграждане на мостове - Западът не трябва да пренебрегва интересите на Русия

Русия е прекомерно могъща, с цел да може просто да се пренебрегват ползите й, сподели немският политолог Йоханес Воруик за RND. Затова вместо публични обвинявания, Западът би трябвало да построява мостове в връзките с Москва и да сътвори нови формати за договаряния. Освен това би било допустимо да се създадат отстъпки на Кремъл по въпроса за участието на Украйна в НАТО, както и за разширението на алианса на изток, поучава специалистът.

В връзките с Русия Западът би трябвало да се откаже от формалните обвинявания и да се ангажира с действителна политика, сподели политологът Йоханес Воруик за RND. Според него в интернационалната политика „ моралното възмущение” не дава нищо:

„ Във външната политика е доста по-важно да можеш да гледаш на нещата през очите на другия. Мисля, че е пристигнало времето да признаем правото на Русия да има думата в европейската политика за сигурност. Ако оценим обстановката реалистично, ние не желаеме ескалация и не сме способни на това. Трябва да признаем това и да търсим баланс на ползите.”

Воруик предлага да се изолират от условията за сигурност на Русия тези детайли, с които Западът би могъл да живее и които няма да костват доста. Например да се разгласи, че НАТО няма да одобри Украйна, тъй като болшинството от членовете на алианса към този момент считат, че този въпрос не е на дневен ред.

„ Мисля, че в актуалната сложна обстановка е належащо да изпратим този сигнал за отвод. Но това не значи, че напущаме Украйна, с цел да бъде погълната тя от Русия. Самата Украйна има мощен интерес да придобие един тип безпристрастен статут, който ще успокои спора. И би било почтено да се каже ясно на Украйна, че никой на Запад няма да се бори за нея “, изясни политологът.

По въпроса за глобите с Киев също би трябвало да бъдете почтени, Уоруик е уверен: „ Виждаме, че множеството западни сътрудници не поддържат строги стопански наказания против Русия. Те към момента приказват за занемаряване на газопровода „ Северен поток 2 “, само че съгласно мен към този момент не се преглежда опцията за изключване на Русия от интернационалната платежна система SWIFT “.

В последна сметка от икономическа позиция това ще бъде като детонация на нуклеарна бомба, тъй че това няма да се случи, уверен е специалистът: „ Затова не би трябвало да давате подправени очаквания на Украйна. Трябва да помогнем на Украйна по подобен метод, че Русия да не преглежда това като нарушаване на нейните ползи. Западът направи тази неточност по време на революцията на Майдана през 2014 година Намеренията бяха благородни, само че осъществяването беше неприятно. "

В сегашната патова обстановка Западът би трябвало да построи мостове с Русия, упорства Воруик: „ В света на действителната политика Русия е прекомерно мощна и има огромен капацитет за проблеми и безпорядък, с цел да се пренебрегват ползите й. Нуждаем се от нов огромен формат за договаряния, нещо като нова Конференция за сигурност и съдействие в Европа, която съществуваше при започване на 70-те години на предишния век, с цел да преодолява споровете сред Изтока и Запада и докара до подписването на Споразумението от Хелзинки. Това ще бъде дълъг развой, само че си заслужава. "

А замразяването на разширението на НАТО може да бъде първата стъпка по този път, счита политологът. И тогава би било допустимо да се търсят общи ползи, да вземем за пример в региона на контрола върху въоръженията, координацията на военните учения, икономическото съдействие и отбраната на правата на индивида. Такъв световен развой на договаряния ще отнеме най-малко две години, в случай че не и повече, предвижда Уоруик: „ Но на този стадий острата опасност от война ще бъде отстранена.

Разбира се, няма да може да се направи всичко това без Съединени американски щати, отбелязва специалистът, само че Германия и Франция могат да дадат своя принос. Сега американците са прекомерно фокусирани върху опълчването на Китай, тъй че ще се радват да се отърват от съветския проблем. Освен това в украинския спор приказваме на първо място за ползите на европейската сигурност, акцентира политологът.

И има редица умни разсъждения по отношение на самобитната " финландизация " на Украйна. „ Въпреки че това е непопулярна концепция, би трябвало да имаме здрав разговор за избрани зони на въздействие. Не приказваме за нова Ялта и разделянето на Европа, а за признание на действителната политическа обстановка. Стабилната и уравновесена буферна зона сред двете области на интерес е към момента по-добра от непрекъснатото утежняване с вероятен пагубен резултат за всички участници “, заключава политологът.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР