Русия е пред изваждане от всякакви спортни прояви за следващите

...
Русия е пред изваждане от всякакви спортни прояви за следващите
Коментари Харесай

Вадят Русия от спорта заради допинга

Русия е пред изваждане от всевъзможни спортни прояви за идващите 4 години. Комисия към Световната антидопингова организация (УАДА) изиска тежкото наказване поради подправяне на информацията от антидопинговата лаборатория на страната (РУСАДА). На 9 декември следва съвещание, на което се чака решението да бъде взето. Това значи, че Русия ще бъде извадена от идващите Олимпиади, а по всяка възможност и от Евро 2020 по футбол, на което страната е съдомакин. Предвидени са мачове в Санкт Петербург, а стадионът на Зенит ще провежда и финала на Шампионската лига през 2021 година На този стадий обаче от УЕФА резервират безмълвие, с цел да видят окончателното решение на УАДА.

Комисията обаче стимулира рекомендацията с дейности на руснаците, които дефинира като " извънредно съществени случаи на несъответствия с условията и в допълнение към утежняващи условия ". Препоръката идва, откакто беше оценена информацията от лабораторията в Москва, уличена в прикриване на систематична приложимост на допинг. Данните са предоставени на УАДА през януари. Едно от условията на международната организация за унищожаване на наказванията на Русия, което беше оповестено през септември 2018 година, беше лабораторията в Москва да даде всичката налична информация, без да я редактира. Преди възобновяване на правата, РУСАДА беше осъдена в продължение на 3 година поради разкрита скица за прикриване на допингирани спортисти. В изказване УАДА сподели, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е " нито цялостна, нито достоверна ". Световната централа твърди, че руснаците са унищожили стотици доказателства за нарушавания и са изтрили голям брой файлове. Част от информацията била изтрита още през 2016 и 2017 година, откакто избухна абсурдът. Но друга част била изтрита през декември 2018 и януари 2019 година, малко преди да бъдат предоставени данните. Фалшификацията била направена по този начин, че да поддържа съветската теза за абсурда. Според нея някогашният началник на лабораторията Григорий Родченков, който подаде сигнал за нередностите в нея, е подхвърлил подправени доказателства в системата, като част от опит да очерни и изнудва руснаците. Ако бъде признато това наказване, спортисти от страната ще могат да се състезават на Олимпиадата в Токио 2020, само че под флага на МОК и единствено в случай че потвърдят, че не са били част от схемата за систематично допингиране.

" Базата данни не беше достоверна. Министърът на спорта Павел Колобков сподели, че това са механически корекции. Аз обаче видях листата. Всички употребяваме компютърните технологии. Едно е да има несъзнателно заличен файл, само че в тази ситуация става дума за изчезнали данни, които касаят цялата конструкция. Когато видях въпросите на УАДА към Русия по отношение на манипулираните данни, бях в потрес. Как е допустимо да бъде предадена сходна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последствия? ", разгласи генералният шеф на РУСАДА Юрий Ганус.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР