Русия даде ултиматум на отбраняващите Мариупол украински войници да хвърлят

...
Русия даде ултиматум на отбраняващите Мариупол украински войници да хвърлят
Коментари Харесай

Русия с ултиматум за Мариупол

Русия даде ултиматум на отбраняващите Мариупол украински бойци да хвърлят оръжията си и да се предадат. Според Москва съветските сили към този момент управляват съвсем целия град.
Ограничен брой украински бойци са останали в завода " Азовстал ", в южната зона на Мариупол, съгласно съветското Министерство на защитата.
Русия предложи гаранции за живота на бойците, които се предадат.
Украинският народен представител Олексий Гончаренко обаче бе безапелационен пред Би Би Си, че те няма да се предадат. " Разговарях с тях и зная, че са подготвени да се борят до края. Но ситуацията там е доста тежка. Русия изравни със земята град с половин милион население посред Европа. Това е същински геноцид ", сподели той. Гончаренко означи, че в Мариупол са останали към 100 хиляди души.
По-рано президентът Володимир Зеленски съобщи, че в случай че украинските елементи в града бъдат отстранени, това ще постави завършек на мирните договаряния.
Зам.-министърката на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че основното пристанище Мариупол се държи макар продължаващите съветски офанзиви. Градът е " щит, защитаващ Украйна ", който не разрешава на обкръжаващите го съветски войски да напредват към други региони на страната, сподели тя.
Украинският Генерален щаб заяви, че съветската войска приготвя морски десант. В същото време продължава придвижването на подразделения на въоръжените сили на Русия от регионите на Курск, Брянск и Воронеж.
Временно бе прекратена евакуацията на цивилни в Украйна, откакто украинската и съветската страна не са се споразумели за обезпечаване на евакуационни направления.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР