Русенци винаги са търсили прохлада в горещините на брега на

...
Русенци винаги са търсили прохлада в горещините на брега на
Коментари Харесай

Пейки на припек предлага русенският кей

Русенци постоянно са търсили хладина в горещините на брега на река Дунав

Но след така наречен реорганизация на кейовото пространство в града, хората безусловно са лишени от опцията за първокласен отдих. Ако отидете по обедно време на кея, ще видите голям брой пейки, само че....поставени надалеч от дърветата. Така, в случай че седнете, сигурно на 10-та минута ще получите безоблачен удар, стоешком на 40-градусовия летен зной. Да не загатвам обстоятелството, че човек може да получи бъбречна рецесия от въпросните пейки, чийто облегалки "подпират " тъкмо тези човешки органи, защото още веднъж някой не е мислил когато ги е конструирал.

По-възрастните русенци си спомнят красиво подредените дръвчета, под чийто сенки бяха поставени пейките и по този начин можехме с часове да се любуваме на хубостта на дунавските залези. Сега под въпросните дървета има единствено трева, а въпросните уреди за сядане, са разпръснати из бетонните пространства.

Недоумявам по какъв начин и по какъв метод компанията, направила проектирането и получила забележително финансиране в евро, не се е сетила, че пейките служат освен да седнеш, с цел да слънчасаш, а и с цел да си отпочинеш покрай прохладните води на реката?! Как е решила, че тонове бетон ще заменят зелените площи и това ще е задоволително за хората?! И още - оставените места за озеленяване са с една педя пръст, под която още веднъж има бетон и по този начин никаква зеленина не би могла да вирее. Припомням и че няма планувана поливна система. Отново следващ проектантски парадокс.

Неотдавна дълготраен капитан на круизни кораби уточни редица неточности в построяването на кейовата стена в Русе. Александър Каменов от 46 години плава по поречието на река Дунав. Опитът му е задоволителен, с цел да може да се доверим на преценката му за проектирането и осъществяването на кейовата стена на русенския пристан. Ето неговият коментар, оповестен в обществените мрежи:

"Ако може софийската компания, проектирала и построила с европейски пари новата кейова стена в Русе да ми изясни, какво е предназначението на това лиманче. След 46 години корабоплаване по Дунав не мога да се сетя. И вторият ми въпрос е, за какво кейовата стена е полегата, а не отвесна? Ако, беше отвесна, корабите можеха да застават непосредствено на нея, след съответното удълбочаване и щеше да се избегне слагането на понтони с дълги сваи.

При липса на стеснен вход в долния завършек на лиманчето, то на процедура е неизползваемо. В този си вид-широко отворено към реката, то ще се затлачва непрестанно с наноси от кал и пясък. А, и лодките няма да са предпазени от анафорните течения в акваторията му. "

Проектът бе осъществен по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година и е на обща стойност 16 860 657.16 лева

Интересно е за обществеността да се разбере за какво след толкоз нередности, никой не потърси отговорност на екипа от "гении ", които са конструирали, одобрили и осъществили въпросния план? Защо за погрешно консумиране на публичен запас, /тъй като евросредствата са си наши пари/, нямаше повдигнати обвинявания, следствие за корупционни схеми и наказани длъжностни лица? Кой има интерес от това виновниците да бъдат прикривани?

Докато обществото ни е търпеливо към сходни порочни практики, не очаквайте каквато и да било смяна, русенци.

Звездомира Николова
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР