Русенският психиатричен център получи отказ на проекта си за социално

...
Русенският психиатричен център получи отказ на проекта си за социално
Коментари Харесай

Психиатричният център в Русе получи отказ за проекта си за социално предприятие

Русенският психиатричен център получи отвод на плана си за обществено дружество. Ръководството му имаше желание да сътвори претовареност на 50 души с психологични болести, които другояче не могат да си намерят работа.

Русе

Според русенски психиатри страната би трябвало да сътвори условия за активността на такива структури, в които болните и да се трудят, и да са под лекарско наблюдаване. До края на предходната година 31 пациенти на Центъра за психологично здраве в Русе са били на трудов контракт в работилниците на лечебното заведение. Проектът за шивашкия завод обаче е завършил, а други три ще завършат до няколко месеца. И хората към този момент няма да разчитат на заплати и осигуровки от тук. А съгласно изследване на американски учени, множеството психологично болните стопират да си пият медикаменти 2 месеца откакто излязат от отделението.
доктор Пламен Панайотов – психиатър:
„ И един от методите това нещо да бъде избегнато, най-малко отчасти, е в случай че тия хора са ангажирани в някакви смислени действия, в някои обществени услуги, да бъдат виждани от експерти даже, когато са добре. ”
Диана Братоева е от шивачките, които се надяваха общественото дружество да проработи и още веднъж да получава заплата.
Диана Братоева:
„ Чувствам се доста добре тука около лекарите, в случай че се влошим, ни поемат. Полезна се усещам. ”
Според доктор Пламен Панайотов страната би трябвало още веднъж да намерения за предприятия за хора с разнообразни увреждания, както е било преди години, и за тях да бъдат планувани специфични условия.
доктор Пламен Панайотов – психиатър:
„ Ние не можем да осигурим с нашите пациенти, в тази ситуация – консуматори, високи количества на създаваната продукция, качеството е безусловно обезпечено. Но там смисъла е хората за бъдат ангажирани. ”
На психиатрията би трябвало да се гледа освен като здравно влияние върху пациентите, споделя доктор Панайотов, а по-скоро като образуване на техния живот. Но у нас извънболничната рехабилитация не се финансира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР