Русенският куклен театър ще вземе участие в международно събитие, което

...
Русенският куклен театър ще вземе участие в международно събитие, което
Коментари Харесай

Куклен театър – Русе ще участва в Международен фестивал на детския театър в Босна и Херцеговина

Русенският куклен спектакъл ще вземе присъединяване в интернационално събитие, което обгръща най-хубавите детски театри от осем страни измежду които Испания, Сърбия, Хърватия, Словения, Турция, Словакия, България и Босна и Херцеговина. 22-рия Международен фестивал на детските театри, проведен от Детския спектакъл на Република Сръбска, се организира в интервала от 8 до 14 октомври в Баня Лука. Грандиозното събитие сплотява актьори от цяла Европа и се отличава с влиятелната си история и висококачествени представления.

Куклен спектакъл – Русе е селектиран за присъединяване с постановката „ Кучето, което... “ по описа на Джани Родари „ Кучето, което не умеело да лае “, режисьорски дебют на Деница Дончева. Той ще бъде изпълнен пред публиката в Баня Лука на 13 октомври от 18 часа. Публиката на фестивала ще има опцията да се наслаждения на общо 14 представления от всички жанрове на детския спектакъл, показани от актьори от разнообразни култури и националности. Единствената друга режисура в селекцията от България е „ Легенда за Лорелай “ на Театър „ Весел “ Велико Търново. Домакините от Баня Лука провеждат това събитие под Европейския знак за качество, което подсигурява най-високите стандарти на осъществяванията и организация.

След сполучливата си премиера през предходната година, „ Кучето, което… “ към този момент може да се похвали с присъединяване в няколко влиятелни интернационалните фестивала. Сред тях са 12-ият Международен панаир на куклите в София, 10-тият Международен фестивал „ Дни на куклите “ в Бургас и 25-тият Международен куклено-театрален фестивал „ Двама са малко – трима са доста “ в Пловдив. Тези триумфи и самопризнания са явен сигнал за изключителната артистична стойност на спектакъла, както и за професионализма и ангажираността на екипа зад него – актьорите Кремена Станева, Мартин Маринов, Радинела Тотева, Васил Маринов и Христина Стоянова, сценографите и кукломайсторите Георги и Таня Пасеви, както и композитора Станимир Иванов.

Баня Лука е културен оазис на Балканите през този интервал, като приема театрални създатели и актьори от целия свят. Събитието предлага на феновете невероятни спектакли и дава опция за продан на хрумвания и опит сред участниците. За Куклен спектакъл – Русе присъединяване в този фестивал е опция да показват достиженията на българското изкуство пред международната общественост на куклените театри.

Детският спектакъл в Баня Лука е учреден през 1955 година и е мощно обвързван с България. В него са работили режисьори като Бисерка Колевска, Славчо Маленов, Петър Пашов, Боньо Лунгов, Тодор Вълов и сценографите Свила Величкова, Васил Рокоманов, Анна Пулиева, Стефка Кювлиева. В репертоара му можем да открием над 10 заглавия, осъществени от български екипи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР