Русенски рибари извадиха скариди от Дунав. Тези ракообразни не са

...
Русенски рибари извадиха скариди от Дунав. Тези ракообразни не са
Коментари Харесай

Русенски рибари извадиха скариди от Дунав

Русенски риболовци извадиха скариди от Дунав. Тези ракообразни не са присъщи за реката и е допустимо да се окажат проблем за локалните типове. С появяването си те провокираха теоретичен интерес у биолозите от природонаучния музей в Пловдив, които пропътуваха над 300 км, с цел да ги видят.

За появяването на скариди в река Дунав Теодор Тодоров научил от свои другари риболовци:

" Отначало не можах да допускам. След това отидох да установя това на место. И се оказа в действителност, в река Дунав има скариди, които не са локален тип. "

В съвсем всички лимани край Русе риболовци към този момент са се натъквали на тези скариди. Да ги изследват пристигнаха и експерти от природонаучния музей в Пловдив,предаде Българска национална телевизия.

" Имаме инвазивен тип скарида, която най-вероятно е влезнала от делтата на Дунав. Това е източноазиатска скарида, сладководна. 80-те години са вкарани в Украйна за хранене, за размножаване, за продажба, изпускат се, като не се управляват изискванията и един дребен интервал на безгрижие и по този метод се разселват ", изясни Кристиян Владов – гл. организатор в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Скаридите са месоядни, хранят се с дребни риби и хайвер и могат до доведат до дисбаланс в речната екосистема.

" Всеки един неместен тип е стеснителен, защото може да потисне различен локален тип, да го накара неговата популация да намалее или да изчезне. Ефектът на доминото – едно нещо изчезне ли, то ще повлияе на друго, на друго и най-сетне повлиява на нас хората ", сподели още Кристиян Владов.

Затова и експертите, и риболовците считат, че би трябвало да се откри вид за надзор на популацията на скаридите.

Теодор Тодоров – риболовец: " На въдица по случайност се хващат. Има вид, само че той е неразрешен от закона, да се хващат по-масови количества, и може би би трябвало да се измисли някаква малка врата. "

За феновете на речната храна има и добра вест – с изключение на дунавски риби и раци, могат да включат в менюто си и сладководни скариди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР