Русенски фестивали, сред които и МФ Мартенски музикални дни“, ще

...
Русенски фестивали, сред които и МФ Мартенски музикални дни“, ще
Коментари Харесай

Проект подпомага дигиталната публичност на българските фестивали 

Русенски фестивали, измежду които и МФ „ Мартенски музикални дни “, ще бъдат част от проучването на Българската фестивална асоциация

Русе е един от градовете, който ще бъде хазаин на фокус конгрес по плана на Българската фестивална асоциация (БФА) „ Българските фестивали – цифрови вероятности “. Проектът, подсилен от Национален фонд „ Култура “ по Програма „ Публики “, изследва качеството на цифровите интензивности на повече от 50 български фестивала, членуващи в БФА, от градовете Бургас, Русе и Велико Търново. 

В рамките на плана, екип от специалисти ще направи самобитна „ фотография “ на цифровите интензивности на фестивалите и дружно с уредниците ще потърси по-добри пътища те да доближават до своите публики. Първоначалните наблюдения демонстрират, че фестивалите относително постоянно прибягват до опциите за основаване на лични уеб уеб сайтове, страници и групи във Фейсбук, профили в Instagram и канали в You Tube. Дигиталните платформи са демократична форма на връзка. За да бъдат в помощ на фестивалните уредници и потребителите са нужни професионални грижи, подплатени с високо качество и многообразие на осведомителното наличие.

Община Русе, като член на Българската фестивална асоциация (БФА), е част от плана „ Българските фестивали – цифрови вероятности “. „ Фестивалите са едно от най-ценните достижения на актуалното общество като подкрепят развиването на стопанската система, изкуствата и образованието. Популяризират обичаи, само че са и лаборатория за опити. Най-важното е необятният отзив, който те имат измежду публиката, а за това в наши дни най-вече оказват помощ обществените мрежи. “, аргументират присъединяване си в плана от Община Русе, уредник на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “. 

БФА  сплотява фестивали с друга устременост – кино, театрални и образни изкуства, както в огромните градове като София, Бургас, Русе и Варна, по този начин и в по-малки обитаеми места. Членове на БФА са едни от най-престижните конгреси у нас като „ Мартенски музикални дни “ в Русе, „ Варненско лято “ във Варна, „ Софийски музикални седмици “, „ Сцена на вековете “ във Велико Търново, Международния София Филм Фест и други Само година след основаването си БФА става член на най-голямата европейска фестивална мрежа EFA (https://www.efa-aef.eu/en/home/), която през предходната година празнува 70 годишен празник. През 2014 година БФА е определена да извършва ролята на народен хъб в плана на Европейската комисия „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ (www.effe.eu). Благодарение на тази активност редица български фестивали получават  лейбъла „ Европейски фестивал “ като знак за качество, който предлага интернационално самопризнание. Благодарение на Национален фонд „ Култура “ дейната активност на БФА продължава през 2023 година като опция за използване и шерване на най-хубавите европейски практики.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР