Русе. Под средната за страната е заболеваемостта от сезонен грип,

...
Русе. Под средната за страната е заболеваемостта от сезонен грип,
Коментари Харесай

Под средната за страната остава заболеваемостта от сезонен грип в Русе, увеличават се болните от варицела

Русе. Под междинната за страната е заболеваемостта от сезонен грип, това сочи разбор на здравните управляващи в Русенско, оповестиха от Областна администрация. Поради това не са постанова предприемането на по-специфични ограничения, като оповестяването на спомагателна почивка за учениците. Това стана ясно от извършена среща през днешния ден на заместител регионалния шеф Людмил Христов и изпълняващия длъжността шеф на Регионалната здравна ревизия доктор Искра Генева. Регистрираната заболеваемост в района е 78 души на 10 000 население при приблизително за страната 87.

За ограничения би могло да се мисли при стойности над 243 души на 10 000. Най-висока се оказва заболеваемостта измежду децата сред 0 и 4 години. По данни на Регионалното ръководство на образованието под 1% от всички възпитаници в региона са под карантина. От общо 19 466 възпитаници 189 са под карантина. С позитивен тест за Ковид-19 са 38. Останалите 151 са на домашна изолираност като контактни. Други 471 възпитаници са с грипоподобни признаци, което е малко над 3%. От общо 2017 педагогичен експерти 34 са карантинирани, като 20 са позитивен тест. Колкото до непедагогическия личен състав от 607 души, 5 са под карантина. Трима от тях са с позитивна проба.

Грипът протича най-често с висока температура, обща изнемощялост и отмалялост, болки по мускули и стави, кашлица, хрема и запушен нос. Понякога с гадене, повръщане и разстройство. Друг присъщ белег е, че при тежко протичане грипът може да докара до затруднения, като отит, риносинуит, ларинготрахеит, бронхит или даже пневмония.

Но с изключение на дихателните пътища, затрудненията могат да обзет и вътрешни органи, и мозъка, с прояви на инфектиране на миокарда на сърцето и мозъка. Най-рисковите групи за тежко протичане и затруднения от грипната зараза включват възрастните над 65 години и деца под 5-годишна възраст. Притеснително е и съществуването на съпътстващи болести, като продължителен бронхит, астма, сърдечна непълнота, диабет, хронична бъбречна непълнота, онкологични и хематологични болести, както и присъщ и добит имунен недостиг. Същото се отнася и за имуносупресирани заболели, както и за пациенти, лекувани с високи дози кортикостероиди по различен мотив.

Най-сигурният метод за разграничаване на грип от ковид-инфекция е пробата за Ковид-19, напомнят медиците. Вече съществуват и комбинирани проби, които са налични в част от лабораториите в Русе. Освен това при грипът признаците са по-краткотрайни.

През грипен сезон сегашния грипен сезон предстоящите за северното полукълбо варианти са „ Виктория “, „ Камбоджа “, „ Вашингтон “ и „ Пукет “. Всяка година болестта води до сезонни епидемии, при които се заразяват към 10% от възрастните и 30% от децата. По данни на СЗО, към половин милион души от популацията на Земята умира всяка годна от грип и грипни затруднения.

Статистиката сочи, че в Русе са открити два случая на грип вид А. Става дума за едно момиче на 6 години и мъж на 21-годишна възраст.

Наблюдава се и растеж в заболеваемостта от варицела. От началото на годината в района са открити 92 случая, като през цялата 2020-а техният брой е бил 122. През последните години най-вече случаи е имало през 2016-а – 1980 и през 2019-а – 1547. Според експертите това не е обезпокоителен факт, защото се следи цикличност в разпространяването на болестта. Факт е и, че болестта не е имунопрофилактирано, т.е. за него няма ваксина. Новите случаи на варицела не са от едно огнище.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР