Румяна Нейкова е последният олимпийски шампион на България. Тя спечели

...
Румяна Нейкова е последният олимпийски шампион на България. Тя спечели
Коментари Харесай

Руми Нейкова: След изолацията на децата няма да им се спортува

Румяна Нейкова е последният олимпийски първенец на България. Тя завоюва купата на Игрите в Пекин през 2008-а, с което събра цялостен комплект медали от най-големия състезателен конгрес. В своята кариера именитата гребкиня има две международни и една европейски трофеи. Нейкова два пъти печели анкетата „ Спортист на България “

 Руми Нейкова пред Sportal.bg: Стойте си у дома! Слушайте генерала
В понеделник софиянката навърши 47. Тя продължава да предава своите познания в гребанието, а особено за читателите на „ България Днес “ показа какви ще бъдат следствията за спорта от насилствената изолираност поради ковид.

 Олимпийската шампионка Румяна Нейкова се срещна с възпитаници от спортно учебно заведение @@@

- Г-жо Нейкова, вие се занимавате с подготовката параолимпийци. Шок ли е за тях насилственото отнемане от физическа интензивност поради изолацията?

- Хората с увреждания и в неравностойно състояние са доста мощни. По-скоро всички ние ще забележим какво е тяхното всекидневие. Моят играч Илиян Младенов има вкъщи гребен ергометър. За страдание няма да може да гребем на вода, също както всички останали, които в този момент няма по какъв начин да практикуват.

- Затворена ли е гребната база в Панчарево, както всичките спортни обекти?

- Езерото е затворено, само че съгласно мен не би трябвало това да се случва. Ние сме самостоятелен спорт. Всеки самичък е в лодката. Около него не на два метра, а на 2 километра няма никой. Подкрепям ограниченията, с цел да оцелеем, само че един състезател, когато спре, не е ясно дали на следващия ден, след месец или след три, още веднъж ще бъде състезател. Не всички спортове могат да си разрешат да упражняват на изсъхнало и вкъщи. Функционалните дисциплини са свързани с активност, която няма по какъв начин да се замести с извършения у дома.

- Вашият наследник също тренира гребане. Как се отразява на по-младите паузата?

- Моят наследник и огромна част от състезателите в националния тим и клубовете имат тренажори. Раздадени са, с цел да се употребяват в домашни условия. Готвят се на гребните ергометри. Проблемът е доста огромен. Дано по-скоро бъде прекъсната карантината с позитивен резултат и с по-малка заболяемост в България и в целия свят. Родителите ще бъдат обезпокоени, тъй като на огромна част от децата няма да им се спортува. Това са моите терзания. Дано не съм права. Ще бъда щастлива, в случай че бъркам. Два-три месеца без спорт са доста. В гребането към този момент времето тиктака отрицателно. Състезателите са изгубили напълно своята интензивност на закрито. Здравето е по-важно от всичко. Да не драматизираме нещата, единствено към спорта. На първо време е по-важна сигурността на хората и децата. Нито един спорт няма визия по какъв начин ще продължат квалификациите за олимпиадата. Една част от състезателите даже не са покрили квоти. Нека това да бъде нещо като временен интервал преди началото на новата година. Всички са се вложили в целеустремен 4-годишен подготвителен цикъл, който е ориентиран напълно за Токио и квалификациите преди този момент. Ще им бъде мъчно, само че няма по какъв начин да упрекваме никой за обстановката. Такъв е животът.

 Олимпийската шампионка Румяна Нейкова се срещна с възпитаници от спортно учебно заведение @@@

- Следите всичко, което се случва с останалите български спортисти. Ако всичко се завърне в естествения темп, какъв брой медала евентуално бихме могли да спечелим в Токио?

- Преди да тръгнем с кошницата с медалите, дано да забележим кои състезатели са покрили олимпийски квоти и по какъв начин са го създали. Тогава може да се сътвори очакване в обществото, въпреки то да има негативен резултат, откакто желаеме от нашите спортисти да бъдат медалисти. Ще се веселя всеки да стане първенец, само че би трябвало да бъдем реалисти. Искам първо да пожелая на всички да бъдат здрави, търпеливи и стимулирани в тези тежки месеци. Нека да погледнем нашата страна в международен мащаб на кое място стои. Ако сме първа мощ в стопанската система, енергетиката или каквато и да е сфера, да, тогава може да желаеме златни медали. Мястото ни в спорта е същото, каквото и в останалите действия. Съжалявам, че го споделям. Но това е действителното. В тази обстановка всеки извоюван орден, би трябвало да е мотив за горделивост.

Огнян Георгиев, " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР