Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите

...
Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите
Коментари Харесай

Иван Терзиев с високо държавно отличие от президента

Румен Радев връчи държавни оценки на изтъкнати българи за значимите им заслуги в региона на културата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Държавният глава удостои с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и прочут с дейната си преподавателска активност. Режисьорът Николай Георгиев, чиито постановки, показани по целия свят, му носят интернационално самопризнание и голям брой награди, също беше почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " първа степен.

Отличен беше и Рашко Иванов, посветил дългогодишни старания за одобряването на българо-хърватските връзки в академичната и други области.

Сред отличените с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " беше и архитектът Лозан Лозанов за неговия принос в развиването на актуалната българска архитектура.

Орден „ Св. Св. Кирил и Методий " втора степен получи художественият началник с диригент на хор „ Славянско единение " Донка Копринкова във връзка гения и професионализма ѝ в региона на българското хорово изкуство.

Държавният глава сподели, че за него е горделивост да връчи тези високи държавни оценки на почтени българи в навечерието на Деня на българските будители - 1 ноември.

„ Вашите биографии са роман за десетилетен креативен труд и гений, отдаден на публичното ни развиване, духовно израстване и задълбочаване на другарството ни с други нации. С художествените средства на кинематографията и архитектурата, с одобряването на културни полезности и обичаи, и със съдействие, вие изграждате идеали, отстоявате ги, вие изграждате основополагащи полезности, възпитавате светоглед и разкривате нови хоризонти за не едно потомство ", сподели в словото си Румен Радев и акцентира, че днешните оценки са надълбоко самопризнание на цялото ни общество за техните достижения.

От своя страна режисьорът Иван Терзиев изрази своята голяма признателност, за това че е оценен приносът му. Той описа, че е бил измежду поканените учители в основания през 1973 година когато се основава кинофакултетът във ВИТИЗ, където той преподава 40 години.

„ За мен специалността преподавател и будител са синоними на едно и също нещо - битка за духовността на нашия народ. Изключително съм признателен за това, че моята активност като преподавател - будител е била оценена по този метод ", съобщи Терзиев и добави, че като кинорежисьор, през 1977 година е бил почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " втора степен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР