Румен Радев състави четвъртия служебен кабинет, откакто той е президент,

...
Румен Радев състави четвъртия служебен кабинет, откакто той е президент,
Коментари Харесай

Новият кабинет на Радев: под западна маска с лице на изток


Румен Радев сформира четвъртия длъжностен кабинет, откогато той е президент, и му сложи основни задания за осъществяване. Но под прозападното и държавническо лице прозира и маската на прикрито отместване на изток.

Едно има прекалено много профили и мъчно може да бъде „ прочетено “ еднопосочно. Единият профил е експертният му темперамент, който допуска в него да вземат участие най-вече хора от междинния ешелон: заместник-министри, посланици, мениджъри, политици, останали в изолираност в личните си партии. Както и хора, които към този момент са били министри на един президент, който за четвърти път сформира длъжностен кабинет.

За трети път Христо Алексиев е транспортен министър, Атанас Пеканов – вицепремиер по ръководство на еврофондовете. А самият министър председател Гълъб Донев влиза за четвърти път в служебно държавно управление, откакто два пъти бе обществен вицепремиер на Стефан Янев и един път длъжностен министър на Огнян Герджиков. Мнозина други в неговото държавно управление към този момент са били служебни министри или заместник-министри при президента Радев.

Някои много по-известни лица са отказали

Да не забравяме обаче, че има и профил, оформил държавния състав, откакто в началото поканени за титуляри за отказали. Твърди се да вземем за пример, че някои много по-известни от към този момент назначените са отказали да оглавят финансовото и външното министерства.

Третият профил е реверансът към основни позиции на някои съществени партии. Иван Демерджиев, който към този момент беше длъжностен правосъден министър, в този момент е вицепремиер и министър на вътрешните работи. С гневните си изяви против Иван Гешев той напълно удовлетворява „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “, като се чака и да продължи делото на Бойко Рашков по възпирането на купения избор на изборите. Знак за продължение на посоката за сериозна промяна на прокуратурата е и назначението на Крум Зарков за правосъден министър.

В същото време сериозен поклон към ползите на Движение за права и свободи е назначението на Георги Тодоров за министър на електронното ръководство. Той бе началник на „ Пристанищна инфраструктура “ и даде без търг поръчка за близо 400 млн. лева за удълбочаване на плавателните канали на варненското пристанище, откакто Ахмед Доган закупи Топлоелектрическа централа „ Варна “. А като транспортен министър в първия кабинет на Янев на парламентарен въпрос на „ Демократична България “ отговори, че не знаел за неналичието на извършен търг.

Кой е Гълъб Донев и какво може да се чака от него?

Четвърти е профилът на самия министър председател, който ще даде и образ на кабинета. Гълъб Донев е обществен специалист, който в същото време е прочут със своята диалогичност. Така упованието е в държавната политика да се сложи акцент върху обществените въпроси, както и да се заложи на разговора в навечерието на наслагващи се рецесии. Това ще изисква туширане на конфликти и искания от разнообразни публични групи и усмиряване на публичното напрежение до и след изборите.
Редакцията предлага
Пети профил е самата конструкция на държавното управление. Президентът резервира наследените от предходния постоянен кабинет министерства, както и броят на вицепремиерите. Разликата е, че четирите вицета в този момент не са функционалност на партийни квоти, а на управнически сфери – публичен ред и сигурност, обществени политики, стопански политики, еврофондове. Ресорите са същите като в предходните два служебни кабинета на Стефан Янев, с добавката на още един – по икономическите политики.

Шести профил е подборът на персонални лоялности към президента. Премиерът и военният министър са доверени лица на Румен Радев в президентската администрация, даже са приключили военно-въздушното учебно заведение в Долна Митрополия като него. За Гълъб Донев не е известно да демонстрира каквито и да било политически упоритости и да се отклонява от амплоато си на прецизен реализатор. А самият брой на вицепремиерите подсигурява балансиране на възможни други упоритости за водачество в държавното управление. Така президентът си подсигурява цялостен надзор над изпълнителната власт, която излъчва.

Сериозна смяна на управническия курс?

Седмият профил показва къде ще се почувства сериозна смяна на управническия курс по отношение на досегашния и кой ще пострада най-вече от това. За министър на стопанската система и промишлеността е назначен Никола Стоянов, досегашен началник на Вазовските машиностроителни фабрики, който Корнелия Нинова уволни. Като се има поради и упованието на ръководителя на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов, изказано по БНР в неделя, да се ревизира имало ли е, явно наследникът на лидерката на Българска социалистическа партия ще би трябвало да ревизира какво тъкмо тя е подписвала в министерството.

Назначаването на най-силния ѝ вътрешнопартиен конкурент Крум Зарков за министър също е сериозен пестник против Нинова. Зарков явно няма да попадне в изборните ѝ листи, само че ще може да оспорва водачеството ѝ по-късно с още по-висок престиж. В кабинета са още двама критици на Нинова: Явор Гечев, министър на земеделието, и Весела Лечева, министър на младежта и спорта.

Осмият профил визира основния за това държавно управление енергиен бранш. Президентът не крие упоритостта си да върне съветския газ в България. Министър на енергетиката обаче не стана близкият до него някогашен началник на „ Булгаргаз “ Николай Павлов, уволнен при започване на годината – очевидно, с цел да не е прекомерно явна реставрацията. Завоят към Москва, който няма по какъв начин да избегне улики (за нарушавания или най-малко пропуски) против някогашните ръководещи, е по-изгодно да се вземе от „ външен специалист “, какъвто е назначеният за министър експерт по преструктуриране на предприятия и разрешаване на рецесии Росен Христов, който също така е свързван с предприемача Богомил Манчев, който има тесни контакти с Русия.

Президентът очерта държавнически спешен анфас на служебния кабинет. Постави му за задача да преодолее рисковете от войната в Украйна, които заплашват сигурността ни, енергетиката и продоволствието. Заръча му да работи за превъоръжаването на армията и за възстановяване оперативната ѝ съгласуемост с НАТО и да реши казуса с доставките и цените на газ. Както и да приготви изчезнали закони по Плана за възобновяване и резистентност и даже да продължи „ забуксувалата правосъдна промяна “.

Под западна маска с лице на изток

Под това прозападно и държавническо лице обаче прозира и маската на прикрито отместване на курса на изток. Президентът от дълго време назовава войната война, а не спецоперация като предходния си длъжностен министър председател, и признава, че енергийната рецесия идва от нея. Но слага на кабинета „ Донев “ задачата да не допусне „ въвличането на страната в спора “, което елементарно се чете като „ индиферентност “ и преустановяване на всевъзможни опити за директна или непряка оръжейна помощ за Украйна. А обезпечаването на газови доставки на добра цена съвсем несъмнено значи, за което прикани дипломат Митрофанова преди седмица.

Веселин Стойнев

Този завой на изток е туширан с още прозападни поръчки – „ решителна крачка към Шенген, тъй като не можем да останем в периферията на Европейски Съюз “, както и с откриване на корупционни дейности на по-предишните ръководещи (), само че и провалени пътни поправки от предходните ръководещи. Правителството не е Б-отборът на ръководството, сподели министър председателят Донев, а президентът напълно конституционно означи, че идващото постоянно ръководство ще взема решение стратегическите въпроси на страната.

При тежката серпантина от рецесии обаче един длъжностен А-отбор може да направи сериозна смяна в геополитическия курс на страната, обезпечена и посредством смяна и във вътрешно-политическите салда. Ако това държавно управление нанесе тежки удари по Корнелия Нинова, това ще отлее от Българска социалистическа партия електорат към „ Възраждане “ и „ Български напредък “. Ако удари и по „ Продължаваме промяната “, печелившият ще е ГЕРБ, който може да е мандатоносител след 2 октомври. Това ще е доста преференциална позиция за Румен Радев да балансира сред Запада и Изтока в политическа среда със съществено отслабена прозападна ориентировка.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР