Румен Радев и Бойко Борисов се срещат само по време

...
Румен Радев и Бойко Борисов се срещат само по време
Коментари Харесай

Лошата комуникация между президента и премиера спря промените в правителството

Румен Радев и Бойко Борисов се срещат единствено по време на съвещания на Консултативния съвет по национална сигурност и някои тържествени церемонии

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Александър Манолев: От компаниите в Кулата до публичните поръчки

Интересни бизнес партньорства, контракти с страната за милиони и наказателни каузи към бъдещия транспортен министър
13 сеп 2018 Президентът Румен Радев сподели, че няма да бяга от конфликт с ръководещите и персонално с премиера Бойко Борисов. Той не се съобрази със периода, който министър-председателят сложи за гласуването на оставките на тримата министри - на превоза Ивайло Московски, на районното развиване Николай Нанков и на Министерство на вътрешните работи - Валентин Радев, и надлежно - избирането на техните приемници Александър Манолев, Петя Аврамова и Младен Маринов. Борисов искаше това да стане в четвъртък в Народното събрание, само че не реши, че роля в процедурата има и Румен Радев. От президента се очакваше да подпише указа за освобождението на Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, което Радев по този начин и не направи, а рано сутринта в четвъртък отпътува за двудневно посещаване в Рига, Латвия. Това стана и формалната причина измененията в държавното управление да бъдат отсрочени за неопределен срок, макар че бяха част от дневния ред на Народното събрание за четвъртък. Ситуацията се усложни в допълнение, откакто Александър Манолев се отхвърли да бъде министър на превоза, най-вероятно поради обява в " Капитал ", която разкри детайлности от предишното му.

Казусът

Младен Маринов е основен секретар на Министерство на вътрешните работи и не може да съвместява двете длъжности, в случай че бъде определен за министър на вътрешните работи. Същевременно, няма никакво нормативно съображение за изказванието, че той безусловно би трябвало да бъде авансово освободен от поста, с цел да може да бъде определен за министър, тъй като в противоположен случай щял да изпадне в несъответственост. Това потвърдиха пред " Капитал " и някогашни конституционни съдии, до които се допитахме. Юристите разясняват, че в същото състояние се оказват и депутати, които биват определени за министри, а след това се приключва мандатът им, зам. министри, които стават министри и така нататък Практиката е постоянно след избора на министри, те да бъдат освобождавани от тяхната предходна служба, с цел да се ликвидира несъвместимостта.

Най-вероятно Маринов е изразил предпочитание да бъде освободен от сегашната си служба още в понеделник, 10 септември, откакто се е съгласил да стане министър и Борисов го разгласи. В подобен случай оставката му би трябвало да се гласоподава от държавното управление, което по-късно да предложи на президента Румен Радев да издаде декрет за освобождението му. Едва в сряда на постоянното съвещание на Министерския съвет държавното управление взе решение да предложи на президента освобождението на Маринов от поста. По информация на " Капитал " копие от решението е пристигнало в президенството следобяд, само че без придружително писмо и без документи, в това число и без единодушието на Маринов. По принцип президентът няма право да откаже освобождението, в случай че се увери, че желанието на Маринов да напусне е свободно и без напън. Радев обаче не взе решение преди да замине в четвъртък. По неофициална информация той може да подпише указа най-рано в петък вечерта, само че краен период няма.

От президентството импровизирано разясняват, че назначението и освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи е въпрос на споделена подготвеност сред две институции - президента и Министерски съвет. Тази процедура в тази ситуация не е приключила, в реда на нещата е било Народното събрание (трета институция) да планува това, когато включва тази точка в дневния си ред и откакто там поясняват закона като изискващ авансово освобождение на Маринов,

Назначаването на правоприемник на Маринов като основен секретар би трябвало да мине още веднъж по същата процедура, само че тогава Радев ще има право на коментар и всъщност.

Напрежението

" Това не е доста умен държавнически ход ", разяснява водачът на " Атака " Волен Сидеров. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия по настрана допуснаха, че повода е в неприятната връзка сред президенството и държавното управление. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева сподели, че в сряда е разговаряла с Радев и останала с усещане, че декрет ще има.

" Не може да се чака от президента да взима кадрови решения под напън, още повече когато те се отнасят до националната сигурност на страната ", споделиха пък от " Дондуков " 2 пред в. " 24 часа ".

Президентът и ръководещите имат комплицирани връзки. Радев, определен на поста с поддръжката на Българска социалистическа партия, е един от най-гласовитите съперници на кабинета на ГЕРБ и постоянно влиза в задочни конфликти с Бойко Борисов или Цветан Цветанов. Поредното напрежение от двете страни на бул. " Дондуков " се появи около решението кой да съставлява България при откриването на годишната сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк на 23 септември. Традиционно в Съединени американски щати по този мотив пътува президентът, само че този път зад океана ще пътува Борисов. Решението за това публично беше взето на същото съвещание на Министерския съвет в сряда.

Румен Радев води тежки диалози и с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с която би трябвало да съгласува огромен брой посланически назначения, само че към този момент не реализират единодушие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР