Румен ГЕЧЕВКъде бяха днешните защитници на международното право, когато летяха

...
Румен ГЕЧЕВКъде бяха днешните защитници на международното право, когато летяха
Коментари Харесай

Премиерът трябва да се извини

Румен ГЕЧЕВ

Къде бяха днешните бранители на интернационалното право, когато летяха " красивите ракети " в Ирак, Либия Сирия? Къде бяха, когато НАТО под паника се изтегли от Афганистан? Там имаше и български военни елементи. Ние загубихме 2,5 милиарда $ дълг от Ирак. Помните ли обещанията, че в случай че се присъединим към демократичните сили - в оня миг Съединени американски щати и Англия, ще си върнем този дълг? Какво получихме - един огромен надут балон. Загубихме стотици милиони долари годишно от рецесията в Либия. България имаше вложения в търсене на нефт на либийска територия в избрани сектори. Там работеха 10-15 000 висококвалифицирани българи, които изгубиха работата си.

България в този момент ще бъде една от страните, които дружно с Прибалтика, ще претърпи най-големи загуби от наложените наказания на Русия. Защото, в случай че Франция си внася главно природния газ от Норвегия и Холандия, Испания внася от Мароко, Италия - от Либия, Алжир и Мароко, то България внася 80% от количествата от Русия. А единствено след няколко месеца предстоят договаряния за нов контракт за газ с " Газпром ", защото актуалният контракт изтича. Ще бъдат ли контрактувани нужните количества и на каква цена - това е въпросът.

Съединени американски щати са надалеч от спора. Те забъркват спорове, в които вземат участие други нации. От Първата международна война завоюваха милиарди, от Втората международна война завоюваха милиарди - 70% от златните ресурси на света отидоха при тях. И в този момент ще завоюват, тъй като при тази рецесия цената на втечнения газ ще литне до небесата.

Ние би трябвало да гледаме какво става с България и къде е българският интерес - и външнополитически, и стопански. Ние сме членове на Европейски Съюз и НАТО, само че НАТО е защитителен съюз, който се задейства тогава, когато страна членка на алианса е нападната. Нито е нападната страна членка на НАТО, нито се намираме в отбранителна позиция. Ние би трябвало да внимаваме каква цена ще заплати българският народ в непознатата игра, която се разиграва от непознати режисьори.

Българските държавници би трябвало да престанат папагалски да повтарят непознати тези. Като тази на сенатора Маккейн, Бог да го елементарни, който пристигна 2014 година, с цел да окаже напън върху кабинета " Орешарски " да се откажем от " Южен поток ". Успяха. Загубите за България са големи. Имаме " Турски поток " и разликата за нас е, че плащаме комерсиална надценка за газ на Турция. Кранчето е в Турция, вместо да е в България и да печелим от директни такси.

Неприятно съм сюрпризиран от непредвидения израз, изтърван от премиера на България Кирил Петков, че Русия била " бензоколонка с ракети ". Но Русия има военно-космически сили и средства. И доста ми е забавно след тези приказки по какъв начин българският министър председател ще отиде при " бензоколонката ", с цел да се договаря за газ и да подписва контракт с " Газпром ". Така че министър председателят Петков би трябвало да се извини, тъй като неговите думи ще имат отрицателен резултат върху всички българи.

БСТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР